Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu

Turudić: “Postoji mogućnost da Sanader zbog lošeg zdravlja prekine izdržavanje kazne”

P. N.



Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić komentirao je presudu Ivi Sanaderu, odnosno daljnje postupke u slučaju bivšeg HDZ-ovog premijera, piše N1.


“Svakom osuđeniku, odnosno zatvoreniku, moraju se osigurati adekvatni uvjeti za liječenje. Također je pravo zatvorenika da zatraži prekid izvršavanja kazne o čemu odlučuje nadležni sudac izvršenja kazne, a o žalbi odlučuje nadležno Vijeće Županijskog suda. To može biti, s obzirom na činjenicu bude li u zatvoru u Remetincu ili zatvorskoj bolnici, Županijski sud u Velikoj Gorici ili u Zagrebu. Dakle, ako postoje razlozi za prekid izdržavanja kazne, može se dogoditi prekid izdržavanja kazne”, odgovorio je Ivan Turudić na novinarsko pitanje o tome postoje li manevri koje bi odvjetnici Ive Sanadera mogli izvesti s obzirom na zdravlje bivšeg premijera. 


Turudić je kazao da bi, prema instruktivnom roku koji nije obvezujuć i za čije propuštanje nema posljedica, Sanader trebao biti upućen za izdržavanje kazne u roku od osam dana.




“Radi se o obligatornom istražnom zatvoru koji može trajati najdulje do trajanja izrečene kazne zatvora. Kada okrivljenik dobije pravomoćnu presudu, nju dobije sudac izvršenja. On je dužan je uputiti ga na izdržavanje kazne u roku od osam dana. To je instruktivni rok, nema posljedica za njegovo propuštanje, kazao je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.


Potvrdio je i da se vrijeme koje je Sanader proveo u istražnom zatvoru ne ubraja u obligatorni istražni zatvor,  piše N1.