Nautika

Turska Dogus grupa prodala tri hrvatske marine fondu iz Luksemburga

Hina

Foto/Dino Stanin/PIXSELL

Foto/Dino Stanin/PIXSELL

Vlasnicima marina Dalmacija i Borik Dogus grupa postala je prije osam godina, odnosno 2012., a prije toga 2009. preuzela je upravljanje šibenskom marinom Mandalina, koja je pod brendom D-Marin s poslovanjem počela 2011. godine



ZAGREB – Turska Dogus grupa prodala je poslovanje s marinama pod brendom D-Marin investicijskom fondu CVC Capital Partners iz Luksemburga, koji su time postali vlasnicima i triju hrvatskih marina – Dalmacija u Sukošanu, Borik u Zadru i Mandalina u Šibeniku – kojima je do sada upravljao Dogus.


Vlasnicima marina Dalmacija i Borik Dogus grupa postala je prije osam godina, odnosno 2012., a prije toga 2009. preuzela je upravljanje šibenskom marinom Mandalina, koja je pod brendom D-Marin s poslovanjem počela 2011. godine.


»Fond CVC VII tvrtke Capital Partners kupio je poslovanje tvrtke D-Marin u Grčkoj, Hrvatskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Korištenjem CVC-ove međunarodne mreže te iskustva u izgradnji tvrtki diljem svijeta, novi većinski dioničar namjerava stvoriti vodeću globalnu tvrtku za upravljanje premium marinama kroz organski rast i akvizicije«, priopćili su u srijedu na upit Hine iz hrvatskog ureda Dogus grupe.




Ističu i da svi menadžerski i operativni timovi D-Marina nastavljaju obavljati svoje dosadašnje poslove te da taj ugovor ne uključuje hotele Dogus grupe u Hrvatskoj, kojih imaju tri – u Dubrovniku, u Šibeniku i u Zadru (hotel Maraska), na kojemu još rade.


»Hrvatske D-Marin marine ostvarile su još jednu uspješnu godinu s ostvarenim prihodom od oko 16 milijuna eura, dok su i ostale tvrtke Dogus grupe koje posluju u Hrvatskoj poslovale pozitivno i posvećene su daljnjoj optimizaciji poslovanja te usmjerene na novu turističku sezonu 2020. godine«, naglašavaju iz Dogusa.


Dogus je svojedobno bio kupio i paket dionica hrvatskog sustav marina u državnom vlasništvu ACI-ja, uz izjave da ga žele preuzeti, no u ožujku 2019. prodali su svoj udjel od 10,8 posto dionica u ACI-ju.


Krajem svibnja 2018. godine je Dogus grupa u Zagrebu s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala ugovor kojim ta banka za 70 milijuna eura preuzima približno 25 posto udjela u kompaniji D Marinas, koja je u to vrijeme kao dio turske Dogus grupe upravljala s deset marina u Hrvatskoj, Turskoj i Grčkoj.