Hrvatska jedina članica EU-a čiji građani nemaju slobodu zapošljavanja u Uniji

Tržište rada: Njemačka još neće ukinuti radne dozvole za Hrvate

Irena Frlan Gašparović

Foto Reuters

Foto Reuters

Njemačka je jedna od 13 država EU-a koje još imaju ograničenja za zapošljavanje hrvatskih građana. Sve te države 1. srpnja mogu ukinuti ili produžiti ograničenja, no izvjesno je da Njemačka to neće učiniti



Spletom okolnosti, Hrvatska je jedina zemlja članica Europske unije čiji se građani još uvijek ne mogu slobodno zapošljavati u svim članicama EU-a. Za Bugarsku i Rumunjsku ograničenja su ukinuta sedam godina nakon što su pristupile Uniji, pa su ograničenja ostala na snazi samo za hrvatske državljane.


Danom ulaska Hrvatske u EU, ograničenja – poput toga da hrvatski državljani i dalje trebaju radne dozvole – uvelo je 13 država, među kojima su i Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija. Sve te države 1. srpnja ove godine mogu restrikcije produžiti na još tri godine.


Hrvatska diplomacija stoga i dalje nastoji uvjeriti što veći broj zemalja da svoja tržišta rada ipak otvore za hrvatske državljane, a nedavno su razgovori na tu temu održani u Londonu i Berlinu.




Velika Britanija i osobito Njemačka dvije su politički vrlo bitne članice EU-a, pa je zato procijenjeno da bi bilo dobro pokušati najprije uvjeriti upravo njih u to da ograničavanje zapošljavanja hrvatskih radnika treba ukinuti. Zasad ni u jednoj od tih država odluka nije donesena.


Opširnije u tiskanom izdanju Novoga lista