PRoblem plaća

Tri policijska sindikata, nezadovoljna materijalnim i socijalnim pravima, traže razgovor s premijerom

Hina

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Nezadovoljni su osnovnim plaćama i načinom na koji ih zastupaju reprezentativni sindikati u državnoj službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN RH), ali i time što ih ministar i njegovi suradnici ignoriraju



ZAGREB Koordinacija Općeg sindikata MUP-a, Sindikata kriminalističke policije i Sindikata policijskih službenika koja zastupa policijske službenike u MUP-u u petak je zatražila sastanak s premijerom zbog nezadovoljstva materijalnim i socijalnim pravima.


Nezadovoljni su osnovnim plaćama i načinom na koji ih zastupaju reprezentativni sindikati u državnoj službi (SPH, NSD MUP-a i SDLSN RH), ali i time što ih ministar i njegovi suradnici ignoriraju.


Sastanak traže jer »čelni ljudi MUP-a, ostvaruju suradnju samo s tri reprezentativna sindikata u državnoj službi, iako to ne bi trebalo biti tako jer je MUP samo jedan segment državne službe i on bi morao uvažavati jednako sve socijalne partnere i s njima ostvarivati dijalog u svim pitanjima koja se tiču prava zaposlenika MUP-a«.




Policijski službenici žele razgovarati o materijalnim pravima koji se tiču najnižih plaća u državnoj službi i drugim pravima kao što su kaznenopravna zaštita policijskih službenika, a najavili su da su radi toga spremni pokrenuti prosvjede i štrajk.


Prema izračunu kojeg je Sindikat policijskih službenika izradio za četiri kategorije policijskih službenika – osnovna plaća policajca koji je »na cesti» i koji svakodnevno riskira svoj život i zdravlje, iznosi sramotnih 4.407,72 kuna, dok su osnovne plaće rukovodećih policijskih službenika dvostruko, trostruko, pa čak i četverostruko veće, stoji u priopćenju.


»Takav omjer plaća niti je normalan, niti pošten, a podršku takvom omjeru plaća dali su upravo reprezentativni sindikati koje se itekako pitalo kada se donosila Uredba o plaćama policijskih službenika, kao i sve njene daljnje izmjene i dopune«, istaknuli su dodajući kako od premijera traže povećanje koeficijenta s detaljnom analizom.


Sindikati su u priopćenju također upozorili da je stanje vezano uz kaznenopravnu zaštite policijskih službenika i dalje alarmantno te da su žurno potrebne izmjene i dopune važećih zakonskih i podzakonskih propisa kako bi se stvorio učinkovitiji pravni okvir za zaštitu policijskih službenika, ne samo u kaznenim progonima, već i u zaštiti policijskih službenika od lažnih anonimnih prijava.