Sindikalna akcija

Trećina profesora Hrvatskih studija stupila u štrajk

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Davor Kovačević / NL arhiva

Snimio Davor Kovačević / NL arhiva

Studenti su u međuvremenu odgodili blokadu do sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu, 11. travnja, na kojoj bi se studiju filozofije trebao omogućiti jesenski upis 15 novih studenata



ZAGREB  Profesori Hrvatskih studija ušli su danas u štrajk kako bi natjerali upravu da u Znanstveno-nastavno vijeće HS-a pripusti sve zaposlene u znanstveno-nastavnom zvanju i omogući im sudjelovanje u upravljanju ustanovom. Nastavu jučer nije držalo 17 nastavnika, što je otprilike trećina ukupnog broja nastavnika na Hrvatskim studijima, a u sindikatu očekuju da im se pridruže i drugi.


Studenti su u međuvremenu odgodili blokadu do sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu, 11. travnja, na kojoj bi se studiju filozofije trebao omogućiti jesenski upis 15 novih studenata.


– Tražimo da nam se omogući sudjelovanje u radu Znanstveno-nastavnog vijeća, jer smo svjedoci raspisivanja natječaja i zapošljavanja ljudi bez kriterija – objašnjava Tomislav Janović, povjerenik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na Hrvatskim studijima. Svi su nastavnici u štrajku jučer bili na poslu, ali nisu radili sa studentima već su se, kažu u sindikatu, bavili znanošću i odrađivali ostale poslove.




Štrajk će, prema riječima profesora Janovića, trajati do daljnjeg, odnosno do ispunjenja zahtjeva, a očekuje da će im se priključiti još nastavnika.


Hrvatski studiji nedavno su pretvoreni u sveučilišni odjel, što su studenti i profesori protumačili kao degradiranje ustanove, a ukidanje upisne kvote na filozofiju dodatno je ojačalo uvjerenje da se HS-u radi o glavi.


Unatoč najavljenom vraćanju upisne kvote na taj studij, i nastavnici i studenti žele čvršća jamstva da će njihov fakultet, koji se u zadnja dva desetljeća uspio etablirati kao kvalitetna visokoškolska ustanova, opstati u postojećem obujmu.