Ministarstvo energetike

Tomislav Ćorić: ‘Mađari zainteresirani za 25 posto vlasništva LNG terminala’

Bojana Mrvoš Pavić

Pismo je stiglo prije nekoliko tjedana, otkad se razmišlja o ponudi Mađara, no njihov će eventualni ulazak u vlasništvo, kazao je Ćorić, biti uvjetovano i ulaskom mađarskih zakupaca plinskih kapaciteta na terminal. Ima, kazao je ministar, i drugih država koje pokazuju interes, dok će konkretni pregovori s Mađarima, najavio je, tek uslijediti



Ministar energetike Tomislav Ćorić potvrdio je danas kako je od Mađarske primio pismo namjere, u kojem izražavaju želju sudjelovanja u vlasništvu budućeg LNG terminala na Krku s 25 posto.


Pismo je stiglo prije nekoliko tjedana, otkad se razmišlja o ponudi Mađara, no njihov će eventualni ulazak u vlasništvo, kazao je Ćorić, biti uvjetovano i ulaskom mađarskih zakupaca plinskih kapaciteta na terminal. Ima, kazao je ministar, i drugih država koje pokazuju interes, dok će konkretni pregovori s Mađarima, najavio je, tek uslijediti. 


Mađari se, podsjetimo, do sada nisu javili s ponudom za zakup, osim što je u Open season postupku zaprimanja ponuda LNG-u Hrvatska od njih  bila stigla neobvezujuća ponuda zakupa svega 300 milijuna kubika godišnje. 




U kontekstu ove priče važno je naglasiti kako Mađarskoj uskoro ističe ugovor s ruskim Gazpromom, od kojih namiruju svoje potrebe za plinom, oko 9 milijardi kubika godišnje, te će i pregovori s Hrvatskom o diversifikaciji dobavnih pravaca Mađarima sigurno poslužiti i kao element u pregovorima s Gazpromom oko novog, povoljnijeg ugovora.


Hoće li Hrvatska dogovorom oko zajedničkog vlasništva nad terminalom ući u još jedan neizvjestan “deal”, kao što je slučaj s MOL-om u zajedničkoj Ini, teško je reći.