Novi blog

Todorić tvrd da je Lex Agrokor duboko protuustavan, a ovo su njegovi ključni argumetni

Hina

Ivica Todorić, Foto: REUTERS

Ivica Todorić, Foto: REUTERS

Todorić je s timom svojih pravnih savjetnika u novom upisu izdvojio i analizirao sve dijelove Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku koji, po njemu, nisu usklađene s odredbama Ustava



Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić objavio je u petak novi blog u kojem ponovno tvrdi da je Lex Agrokor »duboko protuustavan«, a njegovi osnovni instituti, kojima se uređuje postupak izvanredne uprave, omogućavaju narušavanje jednakosti, nepovredivosti vlasništva i vladavine prava.


Todorić je s timom svojih pravnih savjetnika u novom upisu izdvojio i analizirao sve dijelove Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku koji, po njemu, nisu usklađene s odredbama Ustava, odnosno, da postupak izvanredne uprave omogućava narušavanje jednakosti, nepovredivosti vlasništva i vladavine prava, kao najviših vrednota ustavnog poretka (čl. 3. Ustava RH).


Po odredbama zakona se, tvrdi Todorić, u »navodno sudskom postupku u potpunosti marginalizira ulogu suda po pitanju upravljanja postupkom i nadzora nad postupkom«.




Nadalje, kaže bivši šef posrnulog koncerna, zakonom se omogućava izravan utjecaj izvršne vlasti na sudski postupak kroz ovlasti i autonomiju izvanrednog povjerenika.


Također se omogućava različito tretiranje vjerovnika i mogućnost njihovog različitog namirenja prema autonomnom izboru izvanrednog povjerenika, tvrdi Todorić.


Zakon ne pruža adekvatnu zaštitu prava vjerovnika putem tijela u kojem bi vjerovnici imali pravo predlagati, raspravljati i glasati o odlukama koje utječu na postupak.Isto tako, oduzima se razlučnim vjerovnicima pravo na odvojeno namirenje, što predstavlja osnovnu bit razlučnog prava, piše Todorić.

On i njegov tim pravnih stručnjaka također smatraju da utječe na gospodarsko stanje povezanih društava i prava dioničara (imatelja udjela) u tim društvima, bez ikakve naknade i/ili prava dioničara vezanih na sam tijek postupka, kao i na prava dioničara (imatelja udjela) Dužnika, bez da se dioničarima daje ikakva mogućnost sudjelovanja ili prava vezano na tijek postupka.


Njime se, tvrdi Todorić, onemogućava i pravo na žalbu na najbitniju odluku u postupku (odluka kojom se potvrđuje nagodba).


»Sve je to protivno odredbama Ustava«, kaže Todorić i nabraja da su povrijeđeni članci 29., 48., 49., 50. i 18.


U njima se određuje da svatko ima pravo da zakonom ustanovljeni neovisni i nepristrani sud pravično odluči o njegovim pravima i obvezama, da se jamči pravo vlasništva, da država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu, da je zakonom moguće u interesu Hrvatske ograničiti ili oduzeti vlasništvo, uz naknadu tržišne vrijednosti, te da se jamči pravo na žalbu protiv pojedinačnih pravnih akata donesenih u postupku prvog stupnja pred sudom.


Todorić je početkom prosinca na svom blogu objavio kako je Ustavnom sudu podnio prijedlog za ocjenu ustavnosti Lex Agrokor zbog kršenja njegovih ustavnih i temeljnih ljudskih prava.