Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
Bivši gazda Agrokora

Todorić otvorio dušu i ispričao sve o tajnom noćnom sastanku u Vladi: Primili su me k'o mafija

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 30. kolovoz 2018. u 21:06 2018-08-30T21:06:00+02:00

U jednom trenutku se uključio Petrov i rekao da nešto treba napraviti, likvidirati me, maknuti me, ja ne smijem više biti u Agrokoru, i tako dalje. Evo, to je bilo jedno. Bio je gospodin Marić, Zdravko, i on u četiri sata nije rekao ništa. Jedanput ga je nešto pitalo, a on - pa budem, pa budem vidio... pa budem 'vamo, pa budem tamo, i tako dalje

Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora i  bjegunac pred hrvatskim pravosuđem, dao je ekskluzivni intervju Dnevniku Nove TV uoči skorašnje odluke britanskog suda o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Todorić je u intervjuu za Dnevnik Nove TV istaknuo da ne misli da je bjegunac. "Mene traži hrvatska država, mi smo članovi Europske unije i ja postupam u skladu sa zakonima EU-a i ponašam se po tim pravilima. Činim sve što mi zakon Europske unije omogućava", rekao je Todorić istaknuvši da mu život u Londonu financiraju obitelj i prijatelji.
"Ovdje sam zato što sam htio zaštititi svoje interese i saznati pravu istinu te tu istinu predočiti javnosti. S obzirom da sam uglavnom taj dio posla obavio, u svakom se slučaju vraćam u Hrvatsku, i to brzo", kazao je Todorić, dodavši da mu je teško reći kad će se taj povratak u Hrvatsku i dogoditi.

Bivši vlasnik Agrokora kazao je da je "totalna laž" to da je početkom prošle godine u Vladu došao tražiti pomoć. Istaknuo je da ni sastanak s Plenkovićem nije tražio, nego da je namamljen da ga zatraži:
"Gospodin Petrov je mene u 5,6 navrata preko različitih osoba tražio da se sastane. Meni je već bilo neugodno, s obzirom da je on ipak bio predsjednik Sabora, da ne ispadne da sam ja sad neki frajer, ili ne znam što, ja cijenim institucije države, a pogotovo instituciju predsjednika Sabora, i onda, s obzirom da njega nisam poznavao, ni premijera nisam poznavao, nisam nikoga poznavao, onda sam nazvao premijera, da ne bi ispalo da idem k jednomo pa drugom, i rekao mu da me gospodin Petrov zove i da ako on ima termin, da bih ja onda volio da se možda s obojicom nađem", rekao je.

Borg skupina

Da se vratimo na taj sastanak s gospodinom Plenkovićem. O čemu ste vi tamo razgovarali? Je li njega zanimalo stanje u Agrokoru ili ste samo čavrljali?

- Gospodine Bago, sad bi to dugo trajalo, neću vas zamarati. Niste čitali moje blogove, niste čitali mailove. Bio sam na sastanku 26-oga. Oni su 24-ovoga imali u Vladi sastanak, točno piše koji ljudi, i oni su odlučili da na Agrokor krenu i da Agrokor treba likvidirati.

Tko oni?

- Ima popis.

Takozvana Borg skupina?

- Plenković, Dalić i Borg skupina. Ima točno popis tko je bio na sastanku. 

Što vam je premijer Plenković rekao na tom sastanku?

- Ma ništa, ni jedne riječi. Pazite, ni jedne riječi.

Hoćete mi reći da on nije progovorio? Da ga nije zanimalo stanje u Agrokoru?

- Sad je rečeno da ima snimak sa sastanka. Neka vam pokažu!

Pa o čemu ste onda pričali tamo?

- To je bio jedan anarhični sastanak, ja sam puno o njemu pričao. Prvo je bio tajni sastanak, došao sam po noći, morao sam na nekakvu, nekakvu...

'Vamo, tamo

Stražnji ulaz.

- ...doći pa onda negdje ovako, negdje onako, i tako dalje. Prvi put dolazim tim ljudima, a primaju me k'o mafija. Razumijete. I onda sam bio na tom sastanku, to vam je izgledalo ovako: da se na primjer u jednom trenutku uključio Petrov.

I što je rekao?

- Da nešto treba napraviti, likvidirati me, maknuti me, ja ne smijem više biti u Agrokoru, i tako dalje. Evo, to je bilo jedno. Bio je gospodin Marić, Zdravko, i on u četiri sata nije rekao ništa. Jedanput ga je nešto pitalo, a on - pa budem, pa budem vidio... pa budem 'vamo, pa budem tamo, i tako dalje.

I tko je onda ta četiri sata vodio glavnu riječ?

- Gledajte, gledali smo televiziju, gledali smo Dnevnike, oni su iza mene imali ponovno jedan sastanak vezano uz nas, i onda se mi valjda nismo smjeli s tim ljudima sresti, pa su nas tamo držali, nismo ni znali kaj da radimo samo sa sobom. Znate kad smo Dnevnik gledali. Možete misliti kako je taj poslovni sastanak izgledao.

Smučilo mi se 

Recite mi onda, koja je uloga ministra financija Zdravka Marića u cijeloj toj priči oko Agrokora? Jednom je bio poslan kod vas, po nalogu premijera. Je li se tada interesirao kakvo je stanje u Agrokoru?

- Bio sam kod njih 26. na sastanku, a meni je gospodin Zdravko Marić došao 3. ožujka, i to je bio jedan sastanak da se meni smučilo.

I što je tražio gospodin Marić?

- Ne, on je došao, rekao je da ga šalje službeno premijer, da pita nakon onog sastanka koji su daljnji koraci, trebamo li mi nekaj, i tako dalje. Rekao sam - niti mi trebamo državu, niti trebamo ovo ni ono. A što se tiče gospodina Marića, on je kad je počela gužva oko toga bio pitan od novinara i rekao je da će se izuzeti iz slučaja Agrokor. I to je bilo normalno.

Je li se po vašoj komunikaciji s Vladom on izuzeo, ili?

- Ne, nije se izuzeo. Nažalost, rekao je da će se izuzeti. Na prvi sastanak kad je meni bilo tko došao, i ja se najavio, kao što sam rekao, kod premijera za sastanak, on je poslao k meni gospođu Dalić i gospodina Zdravka Marića. Bio sam jako iznenađen kad je on došao na taj prvi sastanak jer je on u Agrokoru radio i mislim da nije bilo logično da on tamo bude. Kad sam došao na tajni sastanak, i kad sam ga tamo vidio, onda mi se smračilo. Jer sam vidio da je ponovno uključen u stvari u koje nije logično da bude uključen. 

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.