Nitko nije zadovoljan

‘Tko će normalan doći raditi u Hrvatsku?’: Poslodavci se oštro obrušili na poreznu i mirovinsku reformu

Gabrijela Galić

foto: Roni Brmalj

foto: Roni Brmalj

"Ljude treba motivirati da ostanu u svijetu rada, a ne ih penalizirati ako odu u mirovinu. Drugi stup treba sačuvati i pojačati«, ističe Davor Majetić, direktor HUP-a, dodajući kako su mirovine sramotno male, ali ih bez promjena nije moguće povećati."



ZAGREB – Pljačka, ucjena i diskriminacija – tri su riječi kojima Mirando Mrsić, nezavisni zastupnik i nekadašnji ministar rada, opisuje najavljenu mirovinsku reformu. Aktualnog ministra rada i mirovinskog sustava, pak, naziva »grobarom mirovinskog sustava, štetočinom koja ne poznaje sustav«.


Činjenicu da država želi uzeti ono što građani imaju u sustavu kapitalizirane štednje Mrsić naziva pljačkom, na koju se nadovezuje ucjena, jer ako »hoćemo mirovine, moramo sredstva iz drugog mirovinskog stupa dati državi i onda će to država potrošiti kako želi«, a nitko ne garantira da će mirovine biti veće. Element ucjene nalazi se u činjenici da svi uplaćuju doprinose, ali svi neće imati pravo na 27 posto dodatka na mirovine.


Niti Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) nije zadovoljna prijedlogom mirovinske reforme te ističu kako im je jedino prihvatljivo podizanje dobne granice za starosnu mirovinu na 67 godina života, ali ne za sve jer u svim zanimanjima rad do te godine života nije moguć. To ranije podizanje dobne granice, s druge strane, Mrsiću je pokazatelj da aktualnog ministra rada ne zanima budućnost u Hrvatskoj, jer »cilj nije da duže vremena provedemo u radnom odnosu, nego da se građanima ukrade tri godine mirovine«.


Kvote nisu pomogle




»Ljude treba motivirati da ostanu u svijetu rada, a ne ih penalizirati ako odu u mirovinu. Drugi stup treba sačuvati i pojačati«, ističe Davor Majetić, direktor HUP-a, dodajući kako su mirovine sramotno male, ali ih bez promjena nije moguće povećati. Predsjednica HUP-a Gordana Deranja ističe kako u aktualnoj temi mirovinske reforme, nažalost u fokusu nije pitanje – može li se živjeti od mirovine.


Poslodavci su se oštro obrušili i na poreznu reformu koju ne nazivaju reformom nego tek malim promjenama u sustavu koje im neće omogućiti da podignu plaće. Kako navode, prostor za ulaganje u plaće iz dobiti je iscrpljen, a Vlada im treba pomoći poreznim rasterećenjem jer je situacija u gospodarstvu dramatična i ono je došlo do dna zbog kroničnog nedostatka radne snage. Kvote nisu pomogle, jer kako se Deranja pita: »Tko će normalan doći raditi u Hrvatsku, kada se odavde ljudi iseljavaju?«


S terena tako, prema riječima Deranje, dolaze dramatični apeli poslodavaca jer posla imaju više nego ikada, ali ga nemaju s kim odraditi. Direktor Spinvalisa Zdravko Jelčić navodi kako njima mjesečno odlazi pet radnika, iako čine sve da ih zadrže pa su od početka ove godine podigli plaće za 15 posto. No, radnike ne mogu zadržati jer im se u zapadnim zemljama nude plaće koje je kod nas nemoguće isplatiti.



»Plenković i HDZ se dive Orbanu, pokazalo je to i glasanje njihovih zastupnika u Europskom parlamentu, pa neka kao on kažu ne briselskim ćatama na sve ono što je loše za hrvatske građane«, poručio je Mirando Mrsić komentirajući najavljene mirovinske promjene, ocijenivši pritom kako je predsjedniku Vlade i njegovoj stranci jedina želja »pokazati se kao sluge EU-a i osigurati fotelju u Europskom parlamentu na teret građana«.



Stoga poslodavci ponavljaju svoj prijedlog da im se dopusti slobodan uvoz radnika i ubrzaju procedure za dobivanje radnih dozvola, ali traže i porezno rasterećenje kako bi mogli ulagati u radnike. Među cijelim nizom prijedloga za porezno rasterećenje gospodarstva koje su poslali Vladi, HUP predlaže i da 13. plaća bude neoporeziva te da se ne oporezuju troškovi prijevoza i toplog obroka.


Elementarna nepogoda


Dio tih zahtjeva godinama ističu i neki sindikati, no podršu za njih nikada nisu dobili. Poslodavci, međutim, iako su im kritike slične sindikalnima i u dijelu mirovinske reforme, ali i sustavu oporezivanja, neće zajedno sa sindikatima prosvjedovati. Direktorica HUP-a, doduše, zapitala je javno kako bi bilo da poslodavci svoje nezadovoljstvo izraze tako da jedan mjesec ne plate sva davanja prema državnim i lokalnim proračunima. »Nastao bi kaos«, odgovorila je. A na naš upit hoće li se pridružiti prosvjedu sindikata, veli »nećemo s njima u štrajk«. Poslodavce, naime, boli što sindikati od njih traže da dignu plaće radnicima, a oni to ne mogu zbog poreznog opterećenja.


»Ja nemam od kuda dati veću plaću. Kada to oni shvate i kada bi od države tražili da smanji namete, stala bih uz njih«, veli Deranja. Predstavnik metalske industrije u HUP-u Franjo Turek pritom ističe kako je gospodarstvo pogodila elementarna nepogoda i potrebna je hitna intervencija zbog nedostatka radnika.