Offshore Leaks

Tepeš: Ne znam ništa i nemam veze s off-shore tvrtkama, mislio sam da je riječ o ucjeni

Ladislav Tomičić

Ne mogu vjerovati da netko hoće sa mnom razgovarati o nekakvim stvarima o kojima nemam pojma. Nisam sam znao što da napravim. Ja sad moram tužiti, ne znam što da radim, kaže nekadašnji drugi čovjek zagrebačkog HDZ-a



ZAGREB Nekadašnji drugi čovjek zagrebačkog HDZ-a i svojedobni predstojnik Ureda za upravljanje imovinom Republike Hrvatske Davorin Tepeš tvrdi da »u životu nije imao nikakve veze s nekom off-shore tvrtkom«, kako se to navodi u prvoj u nizu istraživačkih priča koje tematiziraju vlasništvo nad računima u desetak svjetskih »off shore« oaza. Temat o hrvatskim građanima povezanim s računima/tvrtkama u off-shore oazama dio je svjetskog projekta Međunarodnog konzorcija za istraživačko novinarstvo (ICIJ), a potpisuje ga novinar Saša Leković. U prvoj istraživačkoj priči koja se tiče hrvatskih građana involviranih u »off-shore poslovanje« Leković navodi da je Davorin Tepeš u rujnu 2006. godine imenovan direktorom tvrtke »I Consulting Inc.«. U pitanju je, navodi se, tvrtka kćer, koju je osnovalo poduzeće »Greenfield Group Inc.«.


– Ne znam o čemu se radi i nemam nikakve veze s off-shore tvrtkama. Kad me je novinar nazvao i pitao za to razmišljao sam da pozovem policiju, jer sam pomislio da bi mogla biti riječ o nekakvoj ucjeni, tvrdi Tepeš.


Međutim, novinar Leković objavio je detalje svog kontakta s Tepešom, navodeći da mu je ponudio uvid u originalni dokument na temelju kojeg je tekst napisan. Tepeš za to nije pokazao interes, nego je, prema navodima iz teksta, rekao: »Ako je tako to je netko napravio da ja ne znam«.




Za Novi list Tepeš komentira: »Ne mogu vjerovati da netko hoće sa mnom razgovarati o nekakvim stvarima o kojima nemam pojma. Nisam sam znao što da napravim. Ja sad moram tužiti, ne znam što da radim.«


Novinar Leković u međuvremenu je objavio drugi iz najavljene serije tekstova (http://cin-ijc.com/price/off-shore-prica-2/), gdje je istražio vlasništvo nad tvrtkom majkom – «Greenfield Group Inc.« S tom tvrtkom povezao je stanovitog Igora Mirkovića. Usput rečeno, u pitanju nije poznati hrvatski novinar i redatelj, nego druga osoba s istim imenom i prezimenom. Osim Mirkovića, sa spomenutim poduzećem povezuje se Damir Sudić, kojeg se naziva svojevrsnim rekorderom po broju direktorskih mjesta u off-shore tvrtkama. Sudić je, zaključio je Leković uvidom u relevantnu dokumentaciju, bio i direktor tvrtke »BL Media Group Limited«, čija je vlasnica Ukrajinka s mjestom boravišta u Srbiji Victoria Boklag.


Nakon Sudića spomenuto direktorsko mjesto zauzeo je Slovenac Tomaž Jeločnik. On je svojedobno bio predmet istrage novinara slovenske POP TV, koji su, navodi Leković, »nedvojbeno utvrdili da iza Victorije Boklag stoji druga, vrlo utjecajna osoba.


– Vlasnica »off shore« tvrtke Boklagova dugogodišnja je bliska suradnica Dragana Šolaka, predsjednika Upravnog odbora SBB-a, najvećeg srpskog kablovskog operatera. Od 2007. SBB je u većinskom vlasništvu investicijskog fonda »Mid Europa Partners« sa sjedištem u Londonu i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Šolak je praktično jedan od vodećih medijskih magnata u ovom dijelu Europe, navodi u svom tekstu novinar Leković. Dokumenti do kojih je međunarodni tim istraživačkih novinara došao, zaključuje Leković, »pokazuju da je »BL Media Group Limited« i polovični vlasnik rumunjske »IKO Balkan SLR.«, a ta je tvrtka vlasnik »IKO Media Pro d.o.o.« iz Ljubljane, koja u Sloveniji emitira popularne sportske TV kanale »Sportklub«.


Partner u rumunjskoj tvrtki su im Mađari – »IKO Kabelteve«, koja je, zaključuje se u istraživačkom tekstu, »s više sportskih TV kanala (Sport Klub, Sport Klub+, SK Prime Golf Klub…) prisutna u jedanaest europskih država (Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sloveniji) te ima više od 35 milijuna potencijalnih gledatelja«.


Priča o Tepešu i njen nastavak dio su projekta ICIJ-a (www.icij.org) i prenosimo je uz dopuštenje Centra za istraživačko novinarstvo iz Zagreba (www.cin-ijc.com). Oba nastavka nalaze se na internetu, na adresama:http://cin-ijc.com/price/off-shore-prica-1/http://cin-ijc.com/price/off-shore-prica-2/