Agonija brodogradnje

Sud danas odlučuje o stečaju Uljanika d.d.: Uvjeti za stečaj su ispunjeni, ali još se čekaju Kinezi

Hina

snimio Antonio Bronić / REUTERS

snimio Antonio Bronić / REUTERS

Sudeći po izvješću stečajnog upravitelja Uljanika d.d. Damira Majstorovića objavljenom 24. travnja, Uljanik d.d. ispunjava oba razloga za otvaranje stečajnog postupka - nesposoban je za plaćanje i prezadužen.



ZAGREB – Trgovački sud u Pazinu danas odlučuje hoće li Uljanik d.d. u stečaj ili će poput drugih društava Uljanik grupe dobiti još jednu priliku za restrukturiranje uz odgodu odluke o otvaranju stečaja, iako su ispunjeni uvjeti za stečaj.


Na tom sudu je za danas u 9:30 sati zakazano ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d.


Ročište se održava u tjednu u kojemu je izaslanstvo China Shipbuilding Industry Corporationa posjetilo Uljanik i 3. maj i nakon što je ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka za Uljanik brodogradilište, zbog mogućeg kineskog angažmana u Uljaniku i 3. maju odgođeno za 13. svibnja.




Ministar gospodarstva Darko Horvat u srijedu je izjavio kako je u razgovorima s kineskim izaslanstvom naznačena mogućnost nastavka industrijske djelatnosti na lokacijama Uljanika i 3. maja u Puli i Rijeci.


Trgovački sud u Pazinu je 6. ožujka pokrenuo prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanikom d.d. podnijela je 5. ožujka Fina i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 28,2 milijuna kuna.


Uljanik d.d. je krovno društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik ostalih tvrtki u okviru grupe, uz izuzetak 3. maj Brodogradilišta u kojem je vlasnik 87 posto dionica.


Sudeći po izvješću stečajnog upravitelja Uljanika d.d. Damira Majstorovića objavljenom 24. travnja, Uljanik d.d. ispunjava oba razloga za otvaranje stečajnog postupka – nesposoban je za plaćanje i prezadužen.


Uljanik d.d. je nesposoban za plaćanje jer ne može trajnije ispunjavati dospjele novčane obveze, ističe se u izvješću stečajnog upravitelja, uz podatke kako je, prema potvrdi Fine, na dan 8. travnja evidentiranan 161 dan neprekidne blokade računa odnosno ukupno 176 dana blokade u prethodnih šest mjeseci, a nepodmirene obveze iznose 31,39 milijuna kuna.


Tijekom prethodnog postupka utvrđeno je kako ukupna imovina dužnika prema poslovnim knjigama iznosi 2,51 milijardi kuna, od čega je znatan dio neposredno unovčiv, navodi Majstorović, koji je mišljenja da je raspoloživa imovina dovoljna za pokriće troškova stečajnog postupka.


Iz podataka o imovini Uljanika d.d. razvidno je da su mu potraživanja na zadnji dan prošle godine iskazana u ukupnom iznosu od 819,5 milijuna kuna, a ukupne obveze 4,03 milijardi kuna d čega se na kratkoročne obveze odnosi više od 3,2 milijarde kuna.


Uljanik d.d. je na dan 13. ožujka imao 30 zaposlenih, od čega 20 na puno i 10 na nepuno radno vrijeme.