Dobar rezultat

Studije pokazuju da zaustavlja progresiju bolesti: Lijek za dijabetes pomaže kod “Parkinsona”

Ljerka Bratonja Martinović

Istraživanje lijeka će se nastaviti  / snimio M. GRACIN

Istraživanje lijeka će se nastaviti / snimio M. GRACIN

Brojni su pokušaji da se pronađe put za liječenje Parkinsonove bolesti, a neki među njima obećavaju mnogo i mogli bi biti prekretnicom u liječenju. Prema ocjeni britanskih znanstvenika, ovo je kliničko ispitivanje prvo ispitivanje provedeno na pacijentima koje je pokazalo tako dobar rezultat.



Lijek za šećernu bolest mogao bi zaustaviti progresiju Parkinsonove bolesti, neizlječive neurološke bolesti koju prati odumiranje živčanih stanica u mozgu. Ohrabrujuće rezultate objavio je tim znanstvenika londonskog The University College (UCL), koji su u kliničkom ispitivanju djelovanja antidijabetika exenatida na bolesnike s Parkinsonovom bolešću uspjeli zaustaviti propadanje stanica u mozgu. Postojeći lijekovi, naime, pomažu jedino u ublažavanju simptoma – tremora, ukočenosti, otežanog govora, problema s pamćenjem, ali ne sprečavanju napredovanja bolesti.


Klinička studija objavljena u časopisu Lancet provedena je na 62 pacijenta, kod kojih je primjena spomenutog lijeka za dijabetes tijekom jednogodišnjeg ispitivanja pokazala da se bolest zaustavila. Grupa je podijeljena na dvije skupine, od kojih je prva uz uobičajenu terapiju primala exenatid, a druga placebo. Nakon 48 tjedana, kontrolna skupina pacijenata koji su primali samo redovnu terapiju očekivano je bilježila progresiju bolesti, dok pacijenti na exenatidu nisu imali novih neuroloških promjena. Rezultati su bili vidljivi i tri mjeseca nakon eksperimentalne terapije.


Brojni su pokušaji da se pronađe put za liječenje Parkinsonove bolesti, a neki među njima obećavaju mnogo i mogli bi biti prekretnicom u liječenju. Prema ocjeni britanskih znanstvenika, ovo je kliničko ispitivanje prvo ispitivanje provedeno na pacijentima koje je pokazalo tako dobar rezultat. Oprezni su u prognozama i najavljuju nastavak istraživanja, ali su uvjereni da su njihovi prvi nalazi obećavajući.




– Vjerujemo da se ne radi samo o prikrivanju simptoma bolesti, već da exenatid doista djeluje na tijek bolesti – ocijenio je Tom Foltynie, jedan od članova istraživačkog tima, u izjavi koju prenosi BBC. Kako se kod Parkinsonove bolesti gube živčane stanice koje proizvode hormon dopamin, postojeći se lijekovi svode jedino na podizanje razine dopamina u tijelu, čime se ublažavaju simptomi, ali se takvim terapijama ne zaustavlja propadanje mozga niti sprječava daljnji razvoj bolesti. Lijek za dijabetes primjenjen u ovoj studiji pomaže kontroli razine šećera u krvi djelovanjem na receptore hormona GLP-1, koji se nalazi i u stanicama u mozgu. Znanstvenici su stoga došli na ideju da bi exenatid mogao oboljelim stanicama mozga pomoći da opstanu ili da rade djelotvornije.


Istraživanja vezana uz Parkinsonovu bolest uključuju različite pristupe, od traganja za mehanizmom nastanka i razvoja bolesti, do reprogramiranja stanica u mozgu ili primjene lijekova za druge bolesti. Niti jedan od njih nije rezultirao pojavom djelotvornog lijeka koji bi zaustavio bolest. U Hrvatskoj od Parkinsonove bolesti boluje između 16.000 i 20.000 ljudi, a u svijetu gotovo 10 milijuna ljudi. Procjenjuje se da bi se broj oboljelih do 2040. godine mogao udvostručiti.