Predan zahtjev za pokretanje postupka mirenja

Štrajk u osnovnim i srednjim školama počet će 10. listopada: ‘Ovo je borba za bolje obrazovanje’

Ljerka Bratonja Martinović

Sanja Šprem i Branimir Mihalinec / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Sanja Šprem i Branimir Mihalinec / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Štrajk će trajati sve do ispunjenja zahtjeva, ako se u međuvremenu ne postigne dogovor školskih sindikata i Vlade. Postotak od kojeg sindikati ne namjeravaju odstupiti iznosi 6,11 posto, za koliko bi svim zaposlenima u sustavu trebali rasti koeficijenti složenosti poslova



Štrajk u osnovnim i srednjim školama počet će 10. listopada, a trajat će sve do ispunjenja zahtjeva, ako se u međuvremenu ne postigne dogovor školskih sindikata i Vlade.


Postotak od kojeg sindikati ne namjeravaju odstupiti iznosi 6,11 posto, za koliko bi svim zaposlenima u sustavu trebali rasti koeficijenti složenosti poslova.


Čelnici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Sanja Šprem i Branimir Mihalinec, predali su u podne u Vladi zahtjev za pokretanjem postupka mirenja, što je uobičajena procedura prije početka štrajka. 




Znači li to prekid nastave idućeg četvrtka, sindikalci nisu htjeli otkriti.


– O modalitetima štrajka više ćemo reći dan prije početka štrajka – rekao je Branimir Mihalinec, te dodao da su za štrajk organizacijski spremni. 


Na pitanje što će biti s učenicima ako se krene u masovni štrajk, Šprem je odgovorila: – O tome mora misliti Vlada. Ovo je borba za bolje obrazovanje i sigurni smo da će roditelji uvažavati naše zahtjeve. Ako nam je cilj reforma i zadovoljan učenik, korak u tome je i zadovoljan učitelj, istaknula je Šprem te dodala kako se ne ide u borbu protiv Vlade, već za zaposlene u sustavu obrazovanja.


Odluka o najavi štrajka donesena je nakon što je po treći put odgođen sastanak sindikalnih predstavnika i Vlade. Prvo su se trebali sastati prošlog utorka, pa prošlog petka, pa onda u ponedjeljak, a svi su sastanci otkazani jer Vlada nije usuglasila svoj stav oko ponude sindikatima. Oni kažu da je na stsolu bilo više varijanti, ali ni jedna konkretna, te da su sve bile “ispipavanje terena jesu li sindikati spremni na smanjenje zahtjeva”. – Ispod šest posto ne idemo – poručili su Mihalinec i Šprem.