Onemogućen prilaz

Što se događa? Ulaz u Konzumove trgovine u Makarskoj i Krku blokirali kamionima i bagerima

Mladen Trinajstić

foto M. TRINAJSTIĆ

foto M. TRINAJSTIĆ

Vlasnik zemljišta i zgrade gdje se nalazi Konzum, prema priopćenju izvanredne uprave, želi prisiliti Konzum na »nezakonito plaćanje financijskog leasinga dogovorenog od strane bivše uprave na čelu s  Ivicom Todorićem«

KRK Neobičnom prizoru mogli su svjedočiti svi koji su tijekom prijepodneva prometovali poslovno-uslužnom zonom na ulazu u grad Krk, posebice oni koji su planirali kupnju obaviti u tamošnjem Konzumovom supermarketu. Radnim strojem i kamionom koji su u noćnim satima parkirani na kolnim prilazima parkingu tog prodajnog centra, »preko leđa kupaca« zaratile su strane uključene u zavrzlame oko Agrokorovih tvrtki. U ovom slučaju vlasnici zemljišta i zgrade na kojoj se trgovački centar nalazi i Konzuma koji je u njegovu najmu. Što je ondje događa, Krčani su mogli naslutiti tek nakon što su pročitali tekst s obavijestima zalijepljenima na vozilima koja su zaprečavala ulaz na Konzumov parking, na kojima je stajalao »da su u tijeku radovi na postavi dodatnih šahtova na privatnom zemljištu kao i da je nalogodavac tih radova tvrtka Aureum Terra – jedini i isključivi vlasnik zemljišta i objekta gdje se radovi izvode«.

Iako su uz naziv spomenute tvrtke podaci ukazivali da iza Aureum Terre stoji GP Krk, provjerom »stanja stvari« na njihovoj adresi potvrđeno nam je da s tvrtkom koja je blokirala ulaz u supermarket GP Krk nema veze, odnosno da je spomenuta tvrtka, koja je vlasnik prostora na kojem u Krku posluje Konzum, njihovu adresu koristila u vrijeme izgradnje tog kompleksa.


»S njima nemamo, niti smo imali veze, a problem je u tome što nemamo mogućnost predstavnike te kuće natjerati da u sudskom registru izbrišu našu i uvrste svoju novu adresu, koja god da jest«, kažu u krčkom građevinskom poduzeću.


foto M. TRINAJSTIĆ


foto M. TRINAJSTIĆ


Što iza ovog slučaja stoji unatoč ustrajnom nazivanju brojnih telefona i slanju e-mail poruka zasad nismo uspjeli doznati, ali ono što bi moglo biti indikativno jest da tvrtku Aureum Terra koja se bacila na »izmjenu šahtova i odvodnih kanalica« tog trgovačkog centra, sada »predstavlja« jedan knjigovodstveni servis sa sjedištem u zagrebačkoj Ilici. Iz dostupnih podataka o vlasnicima i osnivačima spomenutog društva s ograničenom odgovornošću, u njegovoj se »pozadini« pojavljuju tvrtke koje bi se mogle povezati s Agrokorovim bivšim vlasnikom Ivicom Todorićem odnosno s nekim od njegovih tvrtki sa sjedištem u Nizozemskoj.


foto M. TRINAJSTIĆ


foto M. TRINAJSTIĆ




»Bageri i kamion su otišli i kupci mogu neometano obavljati svoju kupovinu na prodajnim mjestima Konzuma u Makarskoj i Krku. Noćas je naime kamionima i bagerima bio blokiran ulaz u dva Super Konzuma, u Makarskoj i Krku. Riječ je o pokušaju zakupodavca Rockspring fonda da ovim putem prisili Konzum na nezakonito plaćanje financijskog leasinga dogovorenog od strane bivše uprave na čelu s gospodinom Ivicom Todorićem. Konkretan »sell and leaseback« aranžman bio je napravljen na štetu Konzuma jer se radi o zakupninama koje su višestruko veće od tržišnih uvjeta. Dodatno, formalno niti nije u pitanju zakupnina, već financijski leasing koji ne može biti plaćen jer bi to bilo kršenje Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH. Važno je naglasiti da je umjesto financijskog leasinga Rockspring fondu plaćena tržišna zakupnina, koju su ustvrdili nezavisni stručnjaci te im je od 10. travnja do danas isplaćeno na ime zakupnine ukupno 10.852.651,95 kuna. Jedini način za nastavak suradnje je plaćanje tržišne zakupnine i zaustavljanje nepoštene poslovne prakse koja ide na štetu kompanije i njezinih zaposlenika«, stoji u priopćenju koje nam je u poslijepodnevnim satima uputila izvanredna uprava Agrokora.


foto M. TRINAJSTIĆ


foto M. TRINAJSTIĆ



Tijekom nekoliko sati trajanja »blokade«, djelatnici Konzuma kupcima su ulaz na parking omogućili otvaranjem ulaza namijenjenog dostavnim vozilima. Prometovanje je normalizirano nakon što je po nalogu policije vlasnik vozila u poslijepodnevnim satima sam pristupio njihovu uklanjanju.