REAKCIJE NA PREIMENOVANJE

Što je nama Josip Broz Tito: Pa on je od Hrvatske napravio republiku

Tihomir Ponoš

Protivi se nastavku nasilnog mijenjanja povijesti – Hrvoje Klasić/ arhiva NL

Protivi se nastavku nasilnog mijenjanja povijesti – Hrvoje Klasić/ arhiva NL

Radi se i o podvali Milana Bandića hrvatskim desničarima i nacionalistima. Godina 1990. u hrvatskoj povijesti nije godina nulta, već je Hrvatska postojala i prije, i to kao republika, ističe Hrvoje Klasić



Vjerujte mi da bi djed da vidi Rvacku danas sam svoju ploču s trga skinuo. Odavno, sarkastična je reakcija Titove unuke kazališne redateljice Saše Broz na prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se Trg maršala Tita ubuduće zove Trg Republike Hrvatske. Broz (Saša, ne Josip) se svima ispričala »jer se oni koje smo birali ne bave VAMA i NAMA nego čovjekom koji je mrtav 37 godina« i iskreno joj je žao što je kvaliteta života u metropoli manje bitna od imena jednog trga. Broz se ispričala i zato što zna da tema neće biti stavljena ad acta, a oni nostalgični za još postojećim nazivom trga »mogu put pod noge pa prošetati po nekom od bratskih trgova i ulica u susjedstvu ili otići dalje do Cipra, još dalje do Moskve ili puno dalje do Indije«. Svoju je objavu Broz zaključila pozivom »a sad… ajmo delat!« ironično upotrijebivši omiljeni glagol gradonačelnika Bandića.


Bandićeva podvala


Povjesničar Hrvoje Klasić, ujedno i jedan od govornika na prošlotjednom prosvjedu protiv preimenovanja Trga maršala Tita »Trg je NAŠ«, izjavio je za naš list da se radi o derogiranju antifašizma i nastavku nasilnog mijenjanja povijesti kako se kome sviđa.


– Radi se i o zanimljivoj podvali Milana Bandića hrvatskim desničarima i nacionalistima jer je Hrvatska postala republikom u vrijeme komunističke vlasti i to Ustavom iz 1946. godine koji je potpisao i Tito, kazao je Klasić i dodao da godina 1990. u hrvatskoj povijesti nije godina nulta već je Hrvatska postojala i prije, i to kao republika. Klasić je konstatirao i da Hrvati imaju problema s identitetom.




– Svuda po Europi, u republikama, postoje trgovi republika, mi smo naš ukinuli, a sada se postavlja pitanje zašto. Međutim, u Francuskoj ne postoji Trg Francuske republike, u Italiji ne postoji Trg Republike Italije jer su građani tih država svjesni toga da žive u republici, a 27 godina nakon stvaranja samostalne Republike Hrvatske naši političari još nisu svjesni u kojoj državi žive i tako se i ponašaju, zaključio je Klasić.


Milan Bandić je predlažući u ponedjeljak novi naziv trga kazao da protiv toga prijedloga nitko normalan u ovoj zemlji ne bi trebao biti, a protiv njegova prijedloga bit će samo oni koji liječe svoje frustracije, a oni ga ne zanimaju. No, čini se da je takvih toliko da bi logikom brojke morali zanimati zagrebačkog gradonačelnika. Njegov prijedlog nije oduševio i ultimativnog tražitelja promjene Zlatka Hasanbegovića, pa kako bi onda one koji su u političkom spektru suprotstavljeni Hasanbegoviću.


Potezi očajnika


Među njima je i kazališna redateljica i također govornica na prosvjedu »Trg je NAŠ« Snježana Banović. U svojoj se izjavi kratko osvrnula na Bandića konstatiravši da su potezi čovjeka koji izjavi da svi oni koji su protiv Tita ne vole Hrvatsku, a za dva dana odluči predložiti promjenu imena Trga maršala Tita neuračunljivi potezi očajnika. Osvrnuvši se na način na koji Bandić vodi politiku kazala je »on je piljarica koja ima najbolji štand na Dolcu«.


Ni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin, koji obično nema primjedbi na gradonačelnika, nije štedio gradonačelnika i njegov prijedlog.


– Za nas je to neprihvatljivo i najoštrije smo protiv te odluke – kazao je Habulin i dodao da se Tita želi izopćiti iz hrvatske povijesti, ali to neće proći.


– On je ušao u svjetsku povijest i ne mogu ga izbaciti potomci crnokošuljaša, handžar-divizije i Stierove bojne, poručio je Habulin.


Tomislav Tomašević iz platforme »Zagreb je naš« i kandidat za gradonačelnika na nedavnim izborima poručio je da je »apsolutno neprihvatljivo da se marginalnoj krajnjoj desnici rade ovakvi ustupci jer time se samo hrane i jačaju. Nevjerojatno je da krajnja desnica kao preduvjet za koaliciju nije tražila transparentnost u upravljanju gradom, zaustavljanje daljnje privatizacije komunalnih usluga te konkretne projekte koji bi podigli kvalitetu života u Zagrebu«. Tomašević je jedini predstavnik platforme »Zagreb je naš« u Gradskoj skupštini (s koalicijske liste izabrano ih je još troje), najavljeno je da će glasati protiv izmjene imena Trga maršala Tita uz poruku da su građani Zagreba »žrtve političke trgovine Milana Bandića i taoci radikalne desnice«.