Isplata sve manje realna

Što je ministar Horvat ponudio upravi Uljanika? ‘Blokirajte račun, pa će radnici dobiti bar tri minimalca’

Jagoda Marić

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Vlada ne može osigurati novac za plaće zbog zakonskih ograničenja, a Končar to nije spreman učiniti prije nego što EK prihvati program restrukturiranja. Rossanda kaže da Plenković nije zahtijevao njegovu smjenu



ZAGREB Isplata plaća za radnike »3. maja« i Uljanika sve je neizvjesnija i manje realna. Jučerašnji sastanak u Banskim dvorima na kojem je uz predstavnike Vlade i uprave Uljanika bio i Danko Končar, potencijalni strateški partner pulske tvrtke samo je rasvijetlio to da Vlada ne može osigurati novac za plaće zbog zakonskih ograničenja, a da Danko Končar to nije spreman učiniti prije nego što Europska komisija prihvati program restrukturiranja.


Vlada, pojasnili su to i ministar Darko Horvat i predsjednik uprave Uljanika Gianni Rossanda, novac ne može dati jer bi to bila nezakonita pomoć prije nego je odobren program restrukturiranja, a Končar novac ne želi dati, jer bi ga izgubio u slučaju da Bruxelles ne odobri program restrukturiranja.


Tako skoro novca za plaće, ako se ne nađe neko drugo rješenje neće biti, pa je ministar Horvat ponudio upravi Uljanika da blokira račun kompanije u ime svih radnika, što bi onda državi omogućilo da im zakonito isplati tri minimalne plaće. No, za to prvi potez treba učiniti uprava Uljanika. To je zasad jedina opcija koja se nudi da radnici dobiju bilo kakve uplate. Uz to sve se otvorenije spominje mogućnost stečaja u Uljaniku, kao i mogućnost da rješenje dođe s nekim drugim partnerom. O tim su mogućnostima, ukoliko ne bude usvojen program restrukturiranja ili tvrtka ne izdrži na nogama do njegova usvajanja, govorili i Horvat i Rossanda.




S obzirom da na to da Vlada ima zakonsko ograničenje u financijskoj pomoći Uljaniku, da Končar ne želi dati novac za isplatu plaća, a da će radnici, kako su najavili, biti u štrajku dok god se one ne isplate, novinari su ministra Horvata pitali nije li u tom slučaju stečaj zapravo najizglednija, možda čak i jedina opcija.


– U ovom trenutku stečaj nije jedina opcija, nemojmo prejudicirati primjenu stečajnog zakonodavstva do trenutka dok se sa svim sudionicima procesa ne dođe do završne faze u kojoj bi svi odustali od nastavka brodogradnje, na što ih vlada želi pritisnuti, kazao je Horvat. Priznao je da je stečaj ipak jedna od opcija, i to vjerojatno projektirani stečaj, stečaj s preustrojem, ali da je opcija i predstečajna nagodba. No dodao je i to da je sam Uljanik izbrao strateškog partnera, da se Vlada u taj izbor nije miješala, ali da on na njih sada gleda kao na jedinstveno tijelo i »ako ne postoji modalitet u kojem strateški partner može ili želi u tome sudjelovati, postoji mogućnost da se tog strateškog partnera anulira i da se na tu poziciju odabere i netko drugi«.


Na pitanje vjeruje li on uopće da je Končar partner koji može izvući Uljanik iz krize Horvat je odgovorio da on u ovom trenutku neće »prejudicirati može li i želi li to Končar« te da da takva pitanja treba postaviti samom Končaru.