Stižu ''karakterni svjedoci''

Statutarna komisija u utorak odlučuje o žalbama suspendiranih SDP-ovaca, a to bi mogao biti novi show

Tihana Tomičić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Na sjednici Statutarne komisije idućeg tjedna mogao bi se dogoditi pravi šou: njih četvorica naime sa sobom vode takozvane podupirujuće članove, svojevrsne »karakterne svjedoke« koji će braniti njihov zahtjev da se suspenzije ponište te koji će govoriti o važnosti njihova političkog rada za stranku



RIJEKA Statutarna komisija SDP-a sastat će se u utorak da razmotri žalbu četvorice suspendiranih članova Predsjedništva stranke, Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića. Njima je Glavni odbor SDP-a sredinom srpnja izrekao sankciju privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine, što im također priječi i da se kandidiraju na svakim budućim izborima u stranci u tom razdoblju.


No, oni su se na to žalili, a na sjednici Statutarne komisije idućeg tjedna mogao bi se dogoditi pravi šou: njih četvorica naime sa sobom vode takozvane podupirujuće članove, svojevrsne »karakterne svjedoke« koji će braniti njihov zahtjev da se suspenzije ponište te koji će govoriti o važnosti njihova političkog rada za stranku.



SDP je ostao bez još jedne članice – potpredsjednica zagrebačkog SDP-a Tamara Čubretović napustila je stranku, a očekuje se da će prijeći k Milanu Bandiću, koji na taj način dobiva jednu ruku više u Gradskoj skupštini. Ona je inače zaposlenica Zagrebačkog velesajma u vlasništvu Grada Zagreba.





Tako s Peđom Grbinom dolazi pravnik iz Šibenika Tonči Restović, uz Sinišu Hajdaša Dončića stiže jedan od dva SDP-ova župana Željko Kolar, uz Mihaela Zmajlovića šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, a uz Vedrana Babića nekadašnji glavni tajnik stranke Igor Dragovan. Svi će oni obrazlagati zbog čega je odluka Glavnog odbora protustatutarna, te se očekuje burna sjednica i još jedna runda rata u SDP-u, u kojem je šef stranke Davor Bernardić izgubio povjerenje većine struja i klanova, pa je vrlo upitno kako će se i Statutarna komisija postaviti u ovoj visokopolitiziranoj situaciji. Dolazak proširene ekipe potvrdio nam je Peđa Grbin, rekavši da statut predviđa prisustvo podupirujućih članova, te oni samo koriste to pravo, ali o drugome nije želio govoriti.


Statutarnu komisiju vodi pravnik Zoran Bauer, a potvrdi li ona odluku Glavnog odbora protiv četvorice »pučista«, u praksi to znači da više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići i sa čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama na koje su izabrani u lipnju. Hajdaš Dončić mogao bi ostati i bez funkcije potpredsjednika Hrvatskog sabora.