Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
18. siječnja 2020.
Višegodišnje istraživanje

Srbin prijavljen za zločin na Ovčari uključujući i slučaj Nicolier. U vrijeme zlodjela imao je samo 18 godina

Foto: N. REBERŠAK
Foto: N. REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 5. travanj 2018. u 11:58 2018-04-05T11:58:27+02:00

Kaznena prijava protiv nedostupnog srbijanskog državljanina podnesena je nakon istraživanja policije i osječkog Županijskog državnog odvjetništva zbog sumnji da je »kao pripadnik JNA sudjelovao u agresiji na Republiku Hrvatsku kada je nakon okupacije Vukovara počinio kazneno djela ratnog zločina« protiv civila i ratnih zarobljenika, izvijestio je MUP

Nakon višegodišnjeg istraživanja, policija je u četvrtak podnijela kaznenu prijavu protiv 45-godišnjeg srbijanskog državljanina zbog sumnje da je nakon pada Vukovara u studenome 1991. sudjelovao u strijeljanjima zarobljenika te u hangaru na Ovčari zlostavljao i ubijao zarobljene hrvatske branitelje i civile dovedenih iz vukovarske bolnice, a među njima i francuskog državljanina Jean-Michel Nicoliera.

Kaznena prijava protiv nedostupnog srbijanskog državljanina podnesena je nakon istraživanja policije i osječkog Županijskog državnog odvjetništva zbog sumnji da je »kao pripadnik JNA sudjelovao u agresiji na Republiku Hrvatsku kada je nakon okupacije Vukovara počinio kazneno djela ratnog zločina« protiv civila i ratnih zarobljenika, izvijestio je MUP.

U policiji tvrde daje osumnjičeni tijekom listopada 1991. godine, nakon okupacije vukovarske gradske četvrti Sajmište, sudjelovao u odvođenju i ubojstvu sedam civilnih osoba, od kojih se troje još uvijek vode kao nestale.

Također se sumnja da je u poslijepodnevnim i večernjim satima 20. studenog 1991., u hangaru na poljoprivrednom dobru Ovčara, »sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvima zarobljenika dovedenih iz vukovarske bolnice kojom prilikom je usmrtio više osoba među kojima i francuskog državljanina (1966.), čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

S ostalim pripadnicima neprijateljskih postrojbi na lokaciji Grabovo/Vorginac, udaljenoj oko jedan kilometara od hangara, sudjelovao je u strijeljanju 200 zarobljenika, a posmrtni ostaci 193 zarobljenika su do danas identificirani«, kažu u MUP-u.

»S obzirom da je osumnjičeni srbijanski državljanin nedostupan, hrvatska će policija u suradnji s nadležnim tijelima kaznenoga progona u Hrvatskoj i inozemstvu, maksimalno intenzivirati mjere traganja s ciljem uhićenja i privođenja osumnjičenika nadležnim pravosudnim tijelima Republike Hrvatske«, stoji u priopćenju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.