Vremenska prognoza

Sprema se grmljavinsko nevrijeme u Gorskom kotaru. A osvježenje na Kvarneru? Evo što kaže Istramet

Portal Novilist.hr

Ilustracija Istramet

Ilustracija Istramet



Četvrtak obilježava iznimna vrućina za lipanj. Temperature zraka penju se do 38,5 °C koliko je izmjereno u Jurazinima kod Nedešćine. U Čepićkom polju zabilježena je druga najviša temperatura zraka u Istri, čak 37,8 °C, javlja Istramet.


Vruće do vrlo vruće vrijeme prevladava i na ostatku područja. U Motovunu i Buzetu je 37 °C, Pazinu i Labinu 36 °C, dok se na pulskom području vrijednosti temperature zraka kreću između 31 i 35 °C, koliko i u Umagu. U Poreču je 35 °C, Rovinju 32 °C…


Slične vrijednosti temperature zraka bilježe i meteorološke postaje na Kvarneru, a najtoplije je u Cresu s 37 °C. U Krku je 34 °C, a Selcu 36 °C.




Uslijed prolaska oslabljenje fronte, večeras slijedi destabilizacija atmosfere u Gorskom kotaru gdje može biti i jačeg nevremena. Tek prema manjem dijelu prognostičkih modela izoliranih sustava može biti i na istarskom području, no uglavnom na Ćićariji.


S prolaskom olujnih sustava u okolici, zapuhat će bura.


Oko 15 sati na granici Slovenije i Austrije započeo je razvoj jačih grmljavinskih sustava. Prema pisanju lokalnih meteoroloških portala, već ima krupnije tuče uz silovite nalete kiše. Munjolovac Istrameta do 15 sati i 30 minuta zabilježio je gotovo 5700 udara munja iz ovog sustava.