Havarija Bourbon Rhodea

Snimljeno spašavanje trojice pomoraca na Atlantiku: ‘Preživjeli su na par kolačića i kišnici’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot

Foto Screenshot

S izuzetkom nekoliko kolačića, sav je pribor za preživljavanje na brodu pao u more. Pili su kišnicu



Na društvenim mrežama pojavila se video snimka spašavanja trojice mornara s tegljača Bourbon Rhode, koji je još 26. rujna potonuo usred Atlantika u uraganu Lorenzo. Ta su trojica, dvojica Ukrajinaca i jedan Rus ujedno dosad jedini koji su spašeni, unatoč višetjednoj potrazi. Pronađena su četiri tijela pomoraca s Bourbon Rhodea, dok se nestalima smatraju kapetan iz Šibenika Dino Miškić i još šestorica mornara. 


Spomenuti video snimili su pomorci s broda Piet, koji je sudjelovao u akciji spašavanja. Oni su pronašli splav s tri brodolomca: Rusom Igorom Morozovom, te Ukrajincima Dmytrom Marchenkom i Yvhenijem Nikolovom. 


Izvukli smo ih potpuno iscrpljene


– Bili su u splavi tri dana i dvije noći. Izvukli smo ih potpuno iscrpljene. Mislim da ih je primijetio avion Falcon i poslao nam koordinate. Odmah smo djelovali i spasili ih, rekao je za 24 sata čovjek koji je snimio video.




Prefekt Martiniquea Franck Robine u izjavi za francuske medije otkrio je kroz kakve su sve muke prolazila trojica spašenih pomoraca s Bourbon Rhodea.


– Nekoliko puta približili su se smrti, pogotovo kad se zbog vjetra i valova okrenula splav za spašavanje. S izuzetkom nekoliko kolačića, sav je pribor za preživljavanje na brodu pao u more. Pili su kišnicu, rekao je Robine, prenosi Voiles.


Igor Morozov posvjedočio je da su u moru proveli 24 sata, držeći se rukama i nogama o prevrnutu splav za spašavanje, a valovi od 15 metara nosili su ih sve dalje od mjesta potonuća. On je ispričao da su se za prevrnutu splav držala petorica pomoraca, ali dvojica nisu uspjela izdržati ovaj napor i ogromne valove.


Njihova tijela kasnije su pronađena tijekom spasilačke akcije. Ostala trojica pomoraca uspjela su splav preokrenuti te u nju ući tek drugog dana ujutro, kad se vrijeme smirilo.



Filipinski pomorac s broda Piet ispričao je za Morski.hr ispovijest koju je, navodi, čuo od preživjela tri pomorca koja su spasili. Oni su mu ispričali da nisu vidjeli kapetana nakon što im je naredio da napuste brod, s obzirom na to da se tegljač ubrzo prevrnuo. 


Ostali su nestali među valovima


–  Jedan od njih mi je ispričao da ih je u splav ušlo sedam, trojica su bila na brodu, a četvorica su se držala za konop oko splavi. Tad ih je ponovno pogodio snažan udar vjetra i val, te ponovno prevrnuo splav. Trojica su se uspjela popeti, no ostali su odmah nestali među valovima, ispričao je ovaj pomorac za Morski.hr.


Drugog dana potrage posada broda Piet pronašla je i tijelo koje pripada južnoafričkom članu posade Bourbon Rhodea, a predali su ga francuskoj ratnoj mornarici.


On je otkrio da je u akciji spašavanja pronađena još jedna splav, ali u njoj nije bilo nikoga.


– Sve što znam je da se radi o tankeru koji ju je pronašao. Ne znam koliko smo bili udaljeni od njih u tom trenutku, niti od mjesta potonuća, jer sam bio na palubi, rekao je za Morski.hr.


Nade za Dina i posadu još uvijek ima


Dosadašnje izjave preživjelih u javnost su izišle nakon što su ih prethodno dali svojoj kompaniji i osiguravajućem društvu i ponešto se razlikuju od ove koju nam prenosi čovjek koji tvrdi da su mu priču ispričali ljudi koje je pak spasila posada njegovog broda. Teško je nagađati zašto je to tako, piše Morski.hr.


No, ono što je jasno jest to da još uvijek nema traga barem dvije splavi i sedmorice članova posade, uključujući kapetana Dina miškića. Obitelj, prijatelji, a i svi koji prate ovu dramu već 18 dana nadaju se jednome – da je to samo zato jer ih još uvijek nismo uočili u golemim prostranstvima Atlantskog oceana. Zbog toga su uvjereni da potragu treba nastaviti, jer u splavi se može preživjeti barem 30 dana.