Parlamentarno povjerenstvo

Slovenija će uskoro objaviti rezultate parlamentarne istrage arbitražne afere; Tonin: ‘Bit ćete iznenađeni’

Hina

Reuters

Reuters

"Upozoravamo na jasnu  odgovornost pojedinaca. Bit ćete iznenađeni kad to pročitate i vidjeti da smo najmanje jednu od osoba koje smo ispitali  uhvatili u laži", kazao je Matej Tonin



LJUBLJANA Parlamentarno povjerenstvo za kontrolu slovenskih tajnih služba sastavilo je izvješće o tome kako je u javnost dospio sadržaj nedopuštene komunikacije slovenskog suca s diplomatkinjom zaduženom za arbitražu o slovensko-hrvatskoj granici, što je za Hrvatsku bio razlog za izlazak iz procesa i nepriznavanje arbitražnog rješenja, rekao je u petak predsjednik povjerenstva Matej Tonin i najavio skoro objavljivanje dijela izvješća.


“Zaključno izvješće na 150 stranica opisuje sve što se u tom procesu događalo i ima oznaku tajnosti. No, pripremili smo i dio koji se može objaviti, bez štete za nacionalne interese”, kazao je Tonin na konferenciji za novinare.


U javnom će dijelu prema njegovim riječima biti jasno navedeni pojedinci u Sloveniji upleteni u proces koji je po ocjeni Hrvatske pokazao da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran i da treba početi s bilateralnim rješenjem spora. Tonin nije želio reći o kojim se ljudima radi, no dodao je da će taj dio izvješća biti objavljen idući tjedan, te da će njegove konstatacije mnoge iznenaditi.


Uhvatili osobu u laži




“Upozoravamo na jasnu  odgovornost pojedinaca. Bit ćete iznenađeni kad to pročitate i vidjeti da smo najmanje jednu od osoba koje smo ispitali  uhvatili u laži”, kazao je Tonin, predsjednik oporbene stranke Nova Slovenija (NSI).


Integralni tekst izvješća povjerenstva za tajne službe parlament bi trebao usvojiti na sjednici idućeg mjeseca, a Tonin kaže da je izvješće u povjerenstvu sastavljenom od svih parlamentarnih stranaka potvrđeno jednoglasno.


Za sastavljanje izvješća korišteni su transkripti sa svjedočenja na kojima su svoje iskaze o tome što znaju o arbitražnoj aferi tijekom višemjesečnog  ispitivanja dali neki njezini akteri.Riječ je o svjedočenjima više osoba iz slovenske visoke politike, te različitih ministarstava.

Povjerenstvo je među ostalima proteklih mjeseci ispitivalo sadašnjeg ministra obrane Karla Erjavca, ministra vanjskih poslova u vrijeme kad je njegova službenica i diplomatkinja Simona Drenik preko bivšeg slovenskog člana arbitražnog suda, suca Jerneja Sekoleca, nastojala utjecati na rad tog sudišta o graničnom sporu s Hrvatskom.


Iskaze o aferi zbog koje je Hrvatska izašla iz arbitraže svojedobno su, osim  Erjavca, Drenikove i Sekoleca, dali neki  visoki  dužnosnici s područja sigurnosti, ali i bivši savjetnik predsjednika Boruta Pahora, te nekadašnji ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.


Pitanje političke odgovornosti


“Taj će materijal nadležnim državnim tijelima pomoći u određenim postupcima, a očekujem da će se postaviti i pitanje političke odgovornosti upletenih”, kazao je Tonin.


Tonin je u više navrata odgovornost za krah arbitražnog procesa pokušavao javno naprtiti Karlu Erjavcu.


 Erjavec je pak ustrajno tvrdio da za nedopuštene kontakte Sekoleca s dužnosnicom ministarstva vanjskih poslova nije znao niti ih odobrio, te da ne snosi nikakvu političku odgovornost za propast arbitraže o granici.