Predsjednički kandidat u Vukovaru

Škoro demantira! Kaže da ne bi prekopavao Jasenovac. Iz Vukovara poručuje da bi ‘trebali možda manje pričati…’

Hina

snimio Davor Javorović / PIXSELL

snimio Davor Javorović / PIXSELL

Na pitanje novinara kako komentira izjavu kandidata Miroslava Kolakušića da će, kada bi postao predsjednik Republike sebi povisiti plaću i obitelj preseliiti na Pantovčak, Škoro je kazao kako ne treba povećavati plaću predsjednika države.



VUKOVAR – Predsjednički kandidat Miroslav Škoro poručio je danas iz Vukovara kako bi trebali, možda, svi manje pričati, odnosno kako bi trebali “šutjeti i moliti se da se zlo više nikada ne ponovi”. Rekao je i da treba prekopati sve arhive i učiniti ih dostupnima te znanstvenim pristupom doći do istine.


“Došao sam ovdje da upalim svijeću i malo se molim za to sve skupa. Trebali bi možda svi manje pričati, šutjeti i moliti se da se to nikada neće ponoviti, a žrtvama odati dužno poštovanje na način da ćemo naći znanstveni pristup, otvoriti arhive, vratiti ih u Hrvatsku i konačno to poglavlje naše povijesti zatvoriti”, izjavio je novinarima Miroslav Škoro.


Poručio je kako se svi moramo suočiti s činjenicama da u vezi sa svim onim što se dogodilo u Vukovaru 1991. te pitanju nestalih osoba već dugo nije ništa učinilo.




Novinarima je, na pitanje koje je njegovo mišljenje u vezi s pitanjem ćiriličnih ploča u Vukovaru, odgovorio kako osobno nema ništa protiv ćirilice, ali da joj u Vukovaru može biti mjesto tek kada se o tome dogovore Vukovarci. Dodao je da zna pisati na ćirilici i smatra kako to pismo u Hrvatskoj nikome osobno ne smeta, ali da je Vukovar nešto sasvim drugo od ostataka Hrvatske u vezi s tim pitanjem.


“Vukovar je doista mjesto posebnog pijeteta i Vukovar je mjesto u kojem ćirilica izaziva sasvim drugačiji osjećaj i da budem iskren kada budem predsjednik države ili kada se bude dogodila takva situacija, a ja budem još živ, kada se moj prijatelj hrvatski pukovnik Peđa Mišić bude s ostalim Vukovarcima dogovorio da ploče budu na ćirilici i li nekom drugom pismu, ja ću ga sam pridržati da je on sam gore zavida, rekli bi dolje u Dalmaciji, a do tada nemojmo se igrati s osjećajima Vukovaraca i Vukovara”, poručio je Miroslav Škoro.


Montirane su moje izjave da bi me se lažno prikazalo


Upozorio je i kako su u proteklih nekoliko dana njegove izjave bile montirane kako bi ga se lažno prikazalo.


“Istina o Vukovaru, Škabrnji, Bleiburgu, Jasenovcu je ono što nam je nužno. Ako poslušate tu vijest koja je izmontirana, onda ona glasi da ćemo prekopati sve, a nakon toga definitivno ne ide riječ Jasenovac. Kao znanstvenik uistinu tvrdim da treba prekopati sve arhive i učiniti ih dostupnima te znanstvenim pristupom doći do istine. Nažalost, naši arhivi su uglavnom u Beogradu”, kazao je Škoro rekavši kako, ako se mi ne možemo dogovoriti kako doći do istine, treba utvrđivanje istine prepustiti međunarodnim komisijama.


Na pitanje novinara kako komentira izjavu kandidata Miroslava Kolakušića da će, kada bi postao predsjednik Republike sebi povisiti plaću i obitelj preseliiti na Pantovčak, Škoro je kazao kako ne treba povećavati plaću predsjednika države.


“Neće se nitko u jedno jutro probuditi u boljoj Hrvatskoj ako ne budemo jako puno radili. Pri tome moramo davati onima koji puno više trebaju nego što trebaju gospodin Kolakušić i ja. Ako se on natječe za ovu poziciju da bi imao veću plaću, onda mu to nije dobar motiv”, kazao je.