POZIV HNB-u

Škibola: Sumnjam da se pranje novca odvijalo samo u Zagrebačkoj banci

Hina

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

"Ovo je nastavak bankarske anarhije koja je krenula sa švicarskim frankom, nastavila se s RBA zadrugama, a sada eskalira sa aferom pranja novca u Zagrebačkoj banci", kazao je Marin Škibola



ZAGREB – Zastupnik Marin Škibola (NLM) izjavio je u srijedu kako su razmjeri problema sa Zagrebačkom bankom, koju se sumnjiči za pranje novca, “veliki” i da moramo biti spremni dođe li do ozbiljnijih  posljedica za financijski sustav. 


Ta je Banka, rekao je Škibola u Hrvatskom saboru, prijavila samo 61 sumnjivu tranaskciju, a bilo ih je 4. 848, dakle manje od pet posto. 


 Ustvrdio je kako je to “nastavak bankarske anarhije” koja je krenula sa švicarskim frankom, nastavila se s RBA zadrugama, a sada “eskalira sa aferom pranja novca u Zagrebačkoj banci”. 




 Sumnjam da je u pitanju samo ta Banka, nedavno je opozvan hrvatski počasni konzul u Barceloni jer je osumnjičen za pranje novca, rekao je Škibola u raspravi na slobodnu temu. 


 Hrvatsku narodnu banku (HNB) je prozvao da nije na vrijeme detektirala sumnju na pranje novca u Zagrebačkoj banci, niti bi to učinili da se nisu umiješale američke i talijanske institucije i dale joj signale. 


  Pa čemu onda služe domaće institucije, koja je uloga HNB-a? zapitao se Škibola, koji drži da je došlo vrijeme da se pokrene široka javna rasprava o ulozi HNB-a i guverenera Borisa Vujčića. 


 Zbog navedene je afere, izvijestio, podnio zahtjev predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i predsjednici Odbora za financije Grozdani Perić za sazivanje izvanredne sjednice. 


 Goran Alkesić (Snaga) podsjetio je kako je Vrhovni sud jučer objavio odluku iz oglednog postupka u slučaju Franak te istaknuo kako ta odluka nije bitna, jer se odnosi na pitanje ništetnosti aneksa ugovora iz konverzije koje se ne postavlja ni u jednom tužbenom zahtjevu. 


 Većina sudova ogledni postupak ne smatra bitnim, jer i nije bitan, rekao je Aleksić, pa prozivao jedan dnevni list da “laže” kad tvrdi da je Sud građanima, koji su izvršili konverziju, rekao da ne mogu tužiti banke. 


 Vrhovni sud u odluci iz oglednog postupka ni jednom riječju to nije rekao, taj naslov je bezočna laž, spin u korist banaka, rekao je zastupnik. 


 Pozvao je sve građane koji su već tužili banke, a konvertirali su kredite, da ne paničare, da ne nasjedaju na lažne napise u novinama, već pričekaju da se situacija riješi do kraja.  

(Hina) xum ymć