Oštre sankcije

Skandal na Medicinskom fakultetu u Rijeci: Prijavljenom kirurgu prijeti doživotno oduzimanje licence

Barbara Čalušić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Prijave usmjerene prema Časnom sudu rješava Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju, a eventualno potom i Časni sud Komore



RIJEKA Liječnik koji seksualno uznemirava kolege, drugo osoblje ili pacijente prekršio je niz odredbi Kodeksa medicinske etike i deontologije Hrvatske liječničke komore. Prema statutu HLK-a liječnika koji je pravomoćnom sudskom odlukom proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela, Časni sud Komore može smatrati nedostojnim za obavljanje liječničke djelatnosti. Drugim riječima, liječniku koji je počinio kazneno djelo može biti oduzeta liječnička licenca.


U Komori kažu da se povremeno pojavljuju takve prijave, a podnose ih i pacijenti, i liječnici. Prijave usmjerene prema Časnom sudu rješava Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju u tzv. prethodnom postupku, a potom eventualno i sam Časni sud Komore.


Precizan Kodeks


Ukoliko Povjerenstvo sumnja na kršenje odredaba Kodeksa medicinske etike i deontologije, tada Časni sud provodi daljnji postupak na temelju čega donosi odluku, te ukoliko je ona takva da je počinjena disciplinska povreda, određuje vrstu disciplinske mjere i kaznu.Predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju prof. dr. Lada Zibar pojašnjava kako Komora gleda na slučajeve spolnog uznemiravanja koje počine liječnici.

– Moguće konkretne slučajeve ne bi bilo propisno niti etično javno komentirati, osobito ako su u tijeku. Takve slučajeve mogu komentirati samo načelno. Ukoliko na temelju prijave postoje indicije o seksualnom uznemiravanju, tada u prethodnom postupku zaključujemo da postoji sumnja da je kolega liječnik svojim ponašanjem povrijedio odredbe Kodeksa medicinske etike i deontologije i predmet dalje vodi Časni sud. Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju, koje je sastavljeno od liječnika, o tome zaključuje na temelju podataka iz prijave i očitovanja relevantnih osoba poput prijavljenoga, potencijalno oštećenih, nadležnih i slično. Prema Kodeksu, seksualnim uznemiravanjem kolege, drugog osoblja ili pacijenta liječnik krši sljedeće odredbe: »Svim svojim sposobnostima čuvat će plemenitu tradiciju liječničkog poziva održavajući visoke standarde stručnog rada i etičnog ponašanja prema pacijentu i njegovim bližnjima te zdravim osobama.« »U svojem će djelovanju čuvati ugled i dostojanstvo liječničkog staleža i časno se odnositi prema kolegama.« Svoj će posao obavljati stručno i etički besprijekorno, ne iskorištavajući pacijenta ni emotivno, ni tjelesno ni materijalno.« »Častan će se liječnik odnositi prema drugim liječnicima onako kako bi želio da se oni odnose prema njemu.« »Svojim ponašanjem i djelovanjem liječnik će čuvati ugled liječništva.« – navodi prof. dr. Zibar.




Foto D. Škomrlj


Foto D. Škomrlj



Na pitanje što se može dogoditi liječniku ukoliko se prijava za spolno uznemiravanje pokaže utemeljenom, prof. dr. Zibar kaže da u tom slučaju predmet razmatra Časni sud Komore koji vodi profesionalni sudac. U njegovom se sastavu nalaze i liječnici, a zadaća mu je provesti disciplinski postupak u kojemu procjenjuje radi li se o lakšoj ili težoj disciplinskoj povredi, ili se pak liječnika oslobađa odgovornosti.


Disciplinske mjere


– Za obje su kategorije predviđene moguće sankcije. Liječnik je, između ostaloga, disciplinski odgovoran ukoliko povrijedi odredbe zakona koji određuju obavljanje liječničke djelatnosti, povrijedi Kodeks medicinske etike i deontologije Komore, obavlja nestručno liječničku profesiju, svojim ponašanjem prema pacijentu, drugom liječniku ili trećim osobama, povrijedi ugled liječničke profesije. Privremeno ili trajno oduzimanje licencije za obnašanje liječničkog posla, uz ostale, moguće su sankcije za teže disciplinske povrede. Mislim da sam naziv kazne govori što ona znači. Prema Statutu HLK-a, liječnika koji je pravomoćnom sudskom odlukom proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela, Časni sud Komore može, s obzirom na važnost i prirodu ugroženog dobra ili druge posljedice te s obzirom na okolnosti pod kojima je radnja izvršena odnosno propuštena, smatrati nedostojnim za obavljanje liječničke djelatnosti. Prema Statutu HLK-a za teže disciplinske povrede liječniku se mogu izreći sljedeće disciplinske mjere i kazna: ukor, javni ukor, novčana kazna, privremeno oduzimanje odobrenja za samostalan rad u trajanju od mjesec dana do godine dana ili trajno oduzimanje odobrenja za samostalan rad, te privremeno ili trajno ograničenje opsega odobrenja za samostalan rad. Disciplinska mjera oduzimanja odobrenja za samostalan rad može se izreći uvjetno, s rokom kušnje od šest mjeseci do dvije godine – objašnjava prof. dr. Zibar.