Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1n
Sutra: 8° 8° 1n
22. veljače 2020.
Ostavlja bez teksta

Skandal majstorica: 'Grabar Kitarović je u formi. Što bi tek bilo da je u kampanji?'

Foto: Davor KOVAČEVIĆ
Foto: Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 21. srpanj 2019. u 15:33 2019-07-21T15:33:43+02:00

"Predsjednica podržava odmetnika i uvodi protupravni princip prema kojemu to što jedno pravo nije zadovoljeno opravdava nepoštovanje druge obveze."

ZAGREB - Predsjednica je baš u formi. A zamislite, nije u kampanji. Što bi tek bilo da jest?« - s takvom je ironijom politički analitičar Žarko Puhovski jučer dočekao pitanje našega lista da komentira upadljiv niz skandaloznih istupa predsjednica Republike u proteklih dvadesetak dana.

Počelo je kičasto, ali relativno benigno: u intervjuu Katoličkom radiju 4. srpnja, predsjednica je zapjevala pobožnu pjesmu »Krist na žalu« i pohvalila se time kako se bolje osjeća u društvu vjernika. Potom je obišla »šume i guštike« na državnoj granici kod Cetingrada, te ondje opravdala policijsko nasilje tvrdnjom kako je »normalno da netko ima ogrebotine, masnice i tjelesne ozljede kad se provlači kroz ovaj teren«.

Potom je tu svoju tvrdnju ponovila i pred svjetskom javnošću, izjavivši švicarskoj televiziji kako je »malo sile« opravdano kad policija »provodi pushback«, odnosno protjeruje preko granice. Potom je švicarsku televiziju SRF optužila za pogrešan prijevod i izvlačenje te izjave iz konteksta, na što su sa SRF-a odgovorili kako »ne mogu razumjeti optužbe za dekontekstualizaciju, jer su emitirali i pitanja i trenutne odgovore«.

»Također smo triput provjerili prijevod s engleskog na njemački prije objave priloga. Predsjednica je doista koristila frazu »a little bit of force« koju smo preveli s ‘ein bisschen Gewalt’, u smislu policijskog korištenja sile«, rekao je za N1 televiziju novinar Georg Hässler, koji je vodio intervju.

Zgrozila HND

Potom, u utorak, 16. srpnja, na dan kada je Pučka pravobraniteljica objavila šokantno svjedočenje policajaca kako im zapovjednici naređuju nasilje nad izbjeglicama, predsjednica je »oštro odbacila« zahtjev Human Rights Watcha da pokrene istragu i zaustavi nasilje nad izbjeglicama. Potom je pozvala hrvatske novinare da predstave nešto što je ona nazvala »hrvatskom stranom te priče«, pozivajući ih da se »ne povode za stranim medijima koji rade u tko zna čijem interesu«, a ta je njezina izjava, razumljivo, zgrozila Hrvatsko novinarsko društvo, koje je reagiralo priopćenjem.

Naposljetku, predsjednica je u četvrtak primila vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu i podržala njegovu odluku da ne provede odluku Ustavnog suda o gradskome statutu, priopćivši, među ostalim, kako »nisu učinjeni potrebni preduvjeti za širenje posebnih prava« nacionalnih manjina. Time je zauzela stav najrigidnije hrvatske desnice - da ćirilici u Vukovaru nema mjesta.

Kosor: Ignoriranje Ustava

Predsjedničina potpora zahtjevu da se ne poštuje odluka Ustavnog suda u svakoj bi drugoj demokratskoj zemlji diskreditirala predsjedničkog kandidata, ali, po svemu sudeći, to se u Hrvatskoj neće dogoditi. To otvara pitanje političke kulture i poimanja demokratskih europskih i ustavnih vrijednosti«, kaže Jadranka Kosor. Jer, »predsjednica je mnogo puta pokazala da Ustav ili ne razumije, ili da ga apsolutno ignorira. I jedno i drugo je loše za Hrvatsku«.

To je »ciničan odnos spram prava manjine«, kaže Žarko Puhovski. »Predsjednica podržava odmetnika i uvodi protupravni princip prema kojemu to što jedno pravo nije zadovoljeno opravdava nepoštovanje druge obveze. Takav je stav u pravnome sustavu nedopustiv. Istodobno, ona prihvaća Penavin koncept gradonačelnika samo etničke dvije trećine Vukovara, a ne pada joj na pamet da je i preostala trećina građana, Srbi, imala svoje žrtve i traume.

Dapače«, podsjeća Puhovski, »kada se o nestalima radi, srpska strana u Vukovaru imala ih je više nego hrvatska«. Puhovski dodaje kako »ne vjeruje da predsjednica ne zna javne podatke koji kazuju što je sve tužiteljstvo poduzelo da procesuira ratne zločine. Također, čini se da joj nije jasno kako najveći dio pravnog konteksta neprocesuiranja zločina u Vukovaru proizlazi iz Tuđmanove odluke o aboliciji, koja je bila dio mirne reintegracije«.

Dodvoravanje biračima

Zaključujući svoj komentar o najnovijim ispadima Kolinde Grabar-Kitarović, Puhovski zaključuje kako »ona ima pravo na svoju indirektnu i neobjavljenu kandidaturu«, ali podršku Penavi smatra predsjedničinim »ogrešenjem o funkciju«. Drugo ogrješenje te vrste Puhovski vidi u predsjedničinoj tvrdnji kako je prirodno da stekne modrice onaj koji se probija kroz guštik. »Time je predsjednica policajcima eksplicitno sugerirala kako da opravdavaju tragove nasilja na tijelima migranata«, tvrdi analitičar.

Bivšu premijerku Jadranku Kosor posljednji predsjedničini istupi ne iznenađuju. »jer smo mnogo takvih izjava već čuli«. Ali, »često je gotovo ostavi bez teksta spoznaja kolike je granice predsjednica spremna prijeći da se dodvori kategoriji za koju pretpostavlja da bi mogli biti njezini birači«.

»Predsjednica toliko često odstupa od ustava, a morala bi čuvati ustav, ustavne zakone i zakone općenito. To bi trebala biti najvažnija funkcija predsjednice Republike«, kaže Kosor. Bivšu premijerku »čudi samo rejting koji predsjednica još uvijek uživa, i koji kaže da je još uvijek apsolutna favoritkinja za predstojeće predsjedničke izbore«. »To pokazuje da dio građana njezine izjave dočekuje s odobravanjem, te da ne vide probleme u diranju u Ustav.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.