Alarmantno onečišćenje Jadrana

Sizifov posao: Greenpeace sa ”sirenom Sunčanom” čistio plažu na Mljetu od plastičnog otpada

Hina

Foto Sunčana Paro Vidolin

Foto Sunčana Paro Vidolin

Znanstvenici procjenjuju da Mediteranom već sada pluta 1455 tona plastike, čime se Sredozemlje svrstava među najugroženija morska područja, zbog čega se borbi za zaštitu mora od plastike pridružio i Pokret otoka

Povodom Međunarodnog dana čišćenja Greenpeacovi volonteri zajedno sa »sirenom« Sunčanom sudjelovali su u subotu u čišćenju plaže Grabova u Nacionalnom parku Mljet koja je posebno ugrožena plastičnim otpadom, javljaju u nedjelju iz te organizacije. Kako su poručili u svom priopćenju, time su htjeli ”ukazati na alarmantno onečišćenje Jadrana plastikom te pozvati na odgovornost tvrtke koje na tržište stavljaju velike količine plastike za jednokratnu upotrebu”.

”Osim samog čišćenja, obavit će se i pregled plastičnog otpada kako bi se utvrdilo koje su to tvrtke najodgovornije za onečišćenje mora apsurdnim količinama plastike za jednokratnu upotrebu. Osim u Hrvatskoj, akcije čišćenja i pregledi prikupljenog otpada organiziraju se i u drugim zemljama, kao što su Španjolska, Francuska, Indonezija i Filipini”, navode iz Greenpeacea.


Mihaela Bogeljić, voditeljica Greenpeaceove kampanje navela je kako su čišćenja plaža nužna kako bi se sanirala već nastala šteta, no istaknula je kako je riječ o ”Sizifovom poslu” ako se ne smanji korištenje plastike.


”Ta borba na jadranskim plažama traje već godinama, ali bez obzira na izvanredne napore mještana i volontera, čini se da polako gubimo u toj utrci s vremenom što je vidljivo na primjeru plaže Grabova gdje smo zatekli uznemirujuć prizor”, istaknula je Bogeljić.Znanstvenici procjenjuju da Mediteranom već sada pluta 1455 tona plastike, čime se Sredozemlje svrstava među najugroženija morska područja, zbog čega se borbi za zaštitu mora od plastike pridružio i Pokret otoka.

Maja Jurišić, voditeljica inicijative Pokret otoka rekla je kako su takve akcije nužne jer je važno probuditi svijest svakog pojedinca u zajednici, osobito stanovnika obalnih područja, ali i njihovih gostiju, o važnosti brige za okoliš, smanjenju stvaranja plastičnog otpada, kao i redovitom čišćenju zahvaćenih područja.


”Proizvodnjom i korištenjem plastike trujemo more i sva živa bića u njemu koja potencijalno dođu i na naš stol. Ciklus je zatvoren i kad bolje razmislimo na kraju jedemo vlastiti otpad. Krajnje je vrijeme da shvatimo da jedino preuzimanjem vlastite odgovornosti, kontinuiranom edukacijom i poticanjem pojedinačnih akcija možemo napraviti toliko nužnu promjenu. Tko će, ako ne mi?”, rekla je ona.Greenpeace poziva građane da potpišu peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu te pročitaju izvještaj ”Sredozemlje zatrpano plastikom’ koji pokazuje da je u svjetskim razmjerima i do 80 posto morskog otpada plastika. Ovom kampanjom žele utjecati na europsko zakonodavstvo s ciljem donošenja djelotvornih mjera za suzbijanje onečišćenja mora plastikom.

Od svoga dolaska u Hrvatsku, Greenpeace je vodio kampanje za održivo ribarstvo, protiv TE Plomin C i eksploatacije nafte iz Jadrana u okviru koalicije ”SOS za Jadran” te za korištenje obnovljivih izvora energije. Nedavnom solarnom turnejom po Istri, Greenpeace je započeo kampanju promoviranja obnovljivih izvora u turizmu, s naglaskom na korištenje solarne energije na Jadranu.