Štrajk ide dalje

Sindikati odgovorili Plenkoviću: Idućeg utorka štrajkat će osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Najavio je da će se u ponedjeljak sjednice održati Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Sindikata srednjih škola, na kojima će donijeti odluke o modelima štrajka nakon utorka, a osvrnuo se i na jučerašnje izjave Plenkovića i Aladrovića.



ZAGREB – Sindikati zaposlenih u obrazovnom sustavu najavili su da će idućeg utorka štrajkati osnovne i srednje škole u cijeloj zemlji, što je će biti svojevrsni odgovor na zadnje izjave premijera Andreja Plenkovića i ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića.


“U utorak, kada počinje novi ciklus, štrajk će biti frontalan u svim županijama, to je odgovor na zadnje poruke iz Vlade”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.


Dodao je kako će u ponedjeljak štrajkaši “biti tihi” iz pijeteta prema žrtvama Vukovara i Škabrnje i svih žrtava Domovinskog rata.




“U ponedjeljak smo odlučili da taj dan budemo tihi, da budemo u učionicama na svojim radnim mjestima, i da se posvetimo onima koji su zaslužni za našu domovinu, i zapalimo svijeću u zbornicama”, kazao je Mihalinec.


Najavio je da će se u ponedjeljak sjednice održati Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Sindikata srednjih škola, na kojima će donijeti odluke o modelima štrajka nakon utorka, a osvrnuo se i na jučerašnje izjave Plenkovića i Aladrovića.


“Citirat ću kako on govori o obrazovanju i radu učitelja i nastavnika – ‘trošak u koji ne treba ulagati’, kaže Aladrović, a premijer ‘od sljedećeg dana štrajka nećemo platiti više zaposlene u štrajku’. Ako neće platiti dane provedene u štrajku, šalju poruke učenicima, roditeljima, ministrici obrazovanja i cijeloj javnosti da je potpuno nevažna reforma obrazovanja”, ustvrdio je Mihalinec.


Dvostruki trošak za državni proračun


Dodao je da premijer prijetnjama o neplaćanju štrajka i inzistiranjem da se nadoknade odrade, radi dvostruki trošak za državni proračun.


“Premijer mora jasno kazati koja je njegova odluka, a ministricu pitajte koja je odluka Ministarstva obrazovanja – znači li neplaćanje štrajka da se to ni ne mora odraditi. Ako je to odgovor, onda je poruka učenicima i roditeljima da je obrazovanje potpuno nepotrebno u Hrvatskoj”, zaključuje Mihalinec.


Objavili su i privremene rezultate odaziva na štrajk u Gradu Zagrebu, Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje danas štrajka 89 posto članova u srednjim školama, i 91 posto u osnovnim.


I dalje provode referendum među članstvom o pretposljednjoj ponudi Vlade, a dosadašnji rezultati govore da 97 posto zaposlenih u osnovnim školama i 96 posto u srednjim odbija tu ponudu.


Posljednju ponudu Vlade nisu uvrstili u referendum jer je smatraju lošijom od one prethodne.


Sindikati štrajkaju po cirkularnom modelu već 26. dan, čime je svaki učenik dosad izgubio šest dana nastave.