Optimistični tonovi

Sindikati i Vlada nadomak rješenju: Idući tjedan moguć prekid štrajka?

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Ono što ćemo završiti vjerujemo u ponedjeljak, dat ćemo članovima sindikata na usvajanje. Vjerujemo da će dokument, ako bude dobar, biti prihvaćen i završit ćemo sve naše aktivnosti kako bi se očuvao dignitet zaposlenih - izjavio je po izlasku sa sastanka Mihalinec.



Optimistični tonovi, čak i sa sindikalne strane, čuli su se po završetku današnjih pregovora sindikata i Vlade u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Obje su strane, ocijenili su predstavnici sindikata, “pokazale vrlo veliki interes za rješavanje problema”.


Pregovori su održani dan uoči najavljenog velikog prosvjeda prosvjetara na Markovu trgu i štrajka koji se u srijedu održava u svim školama u Hrvatskoj. Detalje razgovora koje su iza zatvorenih vrata vodili sindikalni čelnici i ministri Josip Aladrović i Blaženka Divjak sudionici pregovora nisu htjeli otkriti, no Branimir Mihalinec, šef sindikata srednjih škola ocijenio je kako se, za razliku od pregovora vođenih dan ranije, radilo o “pravom pregovaračkom sastanku”.


– Uvjeravam sve da i Vlada i Sindikat učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama žele riješiti ovaj problem na zadovoljstvo svih. Ono što ćemo završiti vjerujemo u ponedjeljak, dat ćemo članovima sindikata na usvajanje. Vjerujemo da će dokument, ako bude dobar, biti prihvaćen i završit ćemo sve naše aktivnosti kako bi se očuvao dignitet zaposlenih – izjavio je po izlasku sa sastanka Mihalinec.




Dok se ne iznjedri dokument, odnosno postigne dogovor, štrajk se nastavlja. I to istom rasporedom i intenzitetom kao i dosad. No, sindikalci po prvi puta u zadnjih mjesec dana daju naznake da bi se štrajk idućeg tjedna mogao privesti kraju.


Prosvjed koji se održava u srijedu u Zagrebu potvrda je, naglašava Mihalnec, i Vladi i javnosti o tome koliko svi zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja stoje iza svojih zahtjeva.


“Smatramo da je prosvjed jedan dobar motiv da se što prije riješi taj problem. Jamčimo da će biti dostojanstven i na razini učitelja i nastavnika”, najavio je Mihalinec.


Ministrica Divjak, koja već danima poziva na dogovor, i to čim prije, te traži model nadoknade propuštenih nastavnih dana koji će objaviti danas, nakon sastanka je kratko izjavila: “Idemo prema rješenju”.


– Sastanak je bio stvarno konstruktivan. Radili smo na način da su prvom mjestu interesi djece, njihovih roditelja i učitelja. Pronalazimo temelj da bi došli do rješenja. Kako bismo bili sigurni da je to nešto što bi imalo šanse biti prihvatljivo i Vladi i sindikatima, zaključili smo da nam treba još ovaj tjedan za dodatne analize i usuglašavanje nečega što bismo u ponedjeljak mogli predstaviti. Zahvaljujem sindikatima što smo uspjeli otvoriti prostor i da idemo prema rješenju, rekla je ministrica Divjak.


Prvi je to pozitivni znak u smjeru pronalaženja rješenja i prekida štrajka koji je ušao u peti tjedan. U srijedu će to učenicima diljem Hrvatske biti šesti dan propuštene nastave, a kako će izgledati nadoknade, hoće li zbog štrajka biti nastave subotom ili će se produžiti školska godina, škole će sutra dobiti naputak iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.