Bojkot

Sindikati danas stižu na nastavak pregovora s Aladrovićem. Oni iz obrazovanja ne namjeravaju doći

Hina

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Foto Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec nekoliko je puta ponovio da sindikati osnovnih i srednjih škola neće sudjelovati na sastancima na kojima se pregovara prvenstveno o osnovici



U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u četvrtak se nastavljaju pregovori između Vlade i sindikata javnih i državnih službi o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), odnosno o osnovici za plaće i materijalnim pravima, poput božićnice i regresa.


Na sastanku sazvanom za 13 sati ne očekuju se predstavnici sindikata obrazovanja, koji štrajkaju već gotovo mjesec dana.


Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec nekoliko je puta ponovio da sindikati osnovnih i srednjih škola neće sudjelovati na sastancima na kojima se pregovara prvenstveno o osnovici.




Sindikati obrazovanja traže porast plaća za 6,11 posto kroz povećanje koeficijenta složenosti poslova, kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.


Na prethodnim pregovorima čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da sindikati javih službi traže rast osnovice za 3+3+3 posto u idućoj godini, povećavanje proračunske osnovice, veće božićnice i darove za djecu.


Na tom su sastanku sindikalci i predstavnici Vlade dogovorili »detektiranje zajedničkog stava oko toga koliko plaće u javnom sektoru zaostaju za drugim dijelovima društva«, a ta bi analiza trebala biti predstavljena na današnjem sastanku.


Ako se pokaže da plaće u javnom sektoru zaostaju za realnim sektorom 18,3 posto, kao što tvrde sindikati, ta će analiza poslužiti Vladi i sindikatima da zajednički pokušaju ukloniti zaostajanje plaća u javnim službama u odnosu na gospodarstvo.


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović odbio je zahtjev za povećanjem osnovice 3+3+3, te poručio da su pregovori sa sindikatima državnih službi »u visokoj fazi finalizacije dogovora«, pa očekuje da će u četvrtak definirati osnovicu i materijalna prava državnih službenika u 2020. godini.