Savudrija

Sastanak u Istri: Ribari traže siguran i nesmetan rad

Hina

Siguran i neometan rad ribara na području Republike Hrvatske, pa tako i u Savudrijskoj vali te neutraliziranje hipotetičnih kazni iz Slovenije, zahtjevi su istarskih ribara dogovoreni u srijedu navečer na sastanku tridesetak ribara iz Savudrije i Umaga u Bašaniji kraj Umaga. S tim će zahtjevima istarski ribari u četvrtak upoznati ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića s kojim će se sastati u Zagrebu kako bi se pokušalo pronaći, ponajprije, rješenje za kazne kojima Slovenija prijeti hrvatskim ribarima.

»Pritisak se osjeća i prisutan je kod svih ribara i nije svejedno, niti jednostavno ribariti u takvom okruženju. Ribari koji su sudjelovali na sastanku suglasni su u svojim zahtjevima te traže da ih Republika Hrvatska zaštiti kao svoje građane. Premda iz Vlade poručuju kako Slovenija nema pravo provoditi svoje zakone na hrvatskom teritoriju, ribarima to ništa ne znači već traže konkretne odgovore«, kazao je savudrijski ribar Danilo Latin u izjavi za Hinu. Ponovio je kako ribari traže osobnu sigurnost i slobodu odnosno mogućnost slobodnog i nesmetanog rada na području Hrvatske.


U izaslanstvu istarskih ribara koji će u četvrtak biti na sastanku s ministrom Tolušićem bit će predsjednik Ceha ribara Istre Robert Momić, predsjednik Sekcije ribara pri udruženju obrtnika Bujštine Gianni Spitz, član Koordinacije kočara Hrvatske Danilo Latin, savudrijski ribar Diego Makovac te predstavnici udruge »Mare Croaticum«.Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, u utorak je ponovno pozvala Sloveniju da otvoreno granično pitanje u Savudrijskoj vali riješi dijalogom i da se suzdrži od bilo kakvih jednostranih poteza. Naglasila je da su slovenske prijetnje visokim novčanim kaznama hrvatskim ribarima »potpuno neprimjerene, besmislene i nemoguće«.

Ministrica je u razgovoru za RTL istaknula kako Hrvatska ostaje pri svojem stavu da se arbitražnu odluku, koja je za Hrvatsku kompromitirana, ne može provesti jednostrano te je pozvala Sloveniju da se vrati dijalogu s Hrvatskom.