Skijaš avanturist

Samo pet dana za stotinu kilometara: Završena ekspedicija Ivice Kostelića i Hrvatske vojske na Velebitu

Hina



Pripadnici Hrvatske vojske i najtrofejniji hrvatski skijaš Ivica Kostelić u srijedu su završili ekspediciju hodnje po Velebitu pri čemu su u samo sto dana svladali više od sto kilometara zahtjevnog puta. U ekspediciji, koja je započela u subotu, u Vratniku pokraj Senja a završila u srijedu u Nacionalnom parku Paklenica u mjestu Veliko Rujno, uz Kostelića su sudjelovali pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje Glavnog stožera Oružanih snaga RH.


Zapovjednik Zapovjedništva Specijalnih snaga Perica Turalija zadovoljan je sposobnostima koje su na ekspediciji pokazali pripadnici Specijalnih snaga. »Prošli su 110 kilometara i moram reći kako je ovih pet dana, koliko im je trebalo za završetak ekspedicije, zaista vrhunski rezultat, to su vrhunski momci i nisam ni sumnjao u njih«, rekao je Turalija, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a Sudionici ekspedicije nisu imali nikakvu opskrbu izvana, sve su nosili sa sobom, a sama oprema je teška do 40 kilogram, dodao je zapovjednik.


Vidno raspoloženi i zadovoljni na cilj su pristigli pripadnici Hrvatske vojske i skijaš Ivica Kostelić koji nije mogao sakriti pozitivan dojam koji su na njega ostavili pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje, navodi MORH. »Nemam riječi za ove dečke, za ove vrhunske profesionalce i timske igrače od kojih sam na ovoj ekspediciji naučio kako se diše i živi za Domovinu, oni to doista čine i rade na najbolji mogući način i kroz svoju vrhunsku spremu, ali i timski rad«, rekao je Kostelić. Za sebe je rekao da dolazi iz individualnog sporta, ali je od pripadnika Hrvatske vojske naučio kako se diše kao jedan i što doista znači ona poznata »svi za jednog, jedan za sve«.




»I na kraju dana na temperaturama ispod nule, nakon zahtjevnih i napornih terena dečki se našale, podignu raspoloženje i cijelu situaciju podižu na jednu sasvim drugu razinu, nadam se i u budućnosti suradnji s pripadnicima Hrvatske vojske, bila mi je ovo velika čast«, zaključio je Kostelić. Pripadnici Hrvatske vojske također su zadovoljni. Najteži dio ekspedicije bila im je vrlo teška oprema, a najzahtjevniji dio rute onaj početni koji su, zahvaljujući timskom radu, uspješno savladali.


»Mi smo navikli na ovakve uvjete i situacije tako da je ova ekspedicija samo još jednom potvrdila visoku razinu naših sposobnosti i znanja. Naučili smo puno i od Ivice i zaista smo zadovoljni obavljenim«, poručili su vojnici. Pripadnici Hrvatske vojske i Kostelić odali su počast paljenjem svijeća na mjestu pogibije specijalca Domovinskog rata bojnika Nenada Mataka – Mehe, junaka kojem je dodijeljeno priznanje Red kneza Domagoja s ogrlicom za junačka djela. Matak je poginuo 14. ožujka 1993. na Velebitu u području Račabuša nailaskom na neprijateljsku minu. Njegovi suborci svjedoče kako je iznimno volio Velebit, kraj svojih predaka te da je uvijek govorio: »Ako ginem, neka ginem tamo.« Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga na ekspediciji hodnje po Velebitu bili su opremljeni hrvatskom jurišnom puškom VHS-2 i pištoljem HS 2000.