Iznenada

Samo 15 min nakon pada GUP-a promijenjen dnevni red u Saboru: Boji li se HDZ Bandićevih žetončića?

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Samo 15 minuta nakon što je u Skupštini Grada Zagreba pao Generalni urbanistički plan došlo je do promjene dnevnog reda u Saboru: iznenada je skinuto i odgođeno glasanje o zakonskim prijedlozima, koje je uobičajeno na dnevom redu u petak.


Informaciju o odgodi glasanja zakazanog za petak potvrdili su Jutarnjem listu u Tajništvu Sabora, no bez informacije o razlozima. Neslužbene informacije govore o tome da se HDZ pribojava da će, nakon što njihovi zastupnici u Gradskoj skupštini nisu podržali GUP koji je predložio gradonačelnik Milan Bandić, puknuti njihova koalicija na nacionalnoj razini što HDZ dovodi u opasnost da neće imati dovoljno ruku za izglasavanje svojih prijedloga.


Moguće je da koalicija HDZ-a i Bandića preživi, no u HDZ-u nisu željeli riskirati i testirati koaliciju već u petak prilikom glasanja. Na dnevnom redu bilo je više izvješća o kojima se raspravljalo prošloga tjedna, od HNB-a, Službe za probaciju, Državnog odvjentištva te nekoliko zakona.




Podsjetimo, zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u utorak su većinom glasova odbacili gradonačelnikov prijedlog izmjena i dopuna GUP-a, nakon što su prethodno većinom glasova odbacili 11 HDZ-ovih amandmana na taj dokument.


Od 49 zastupnika za GUP ih je bilo 18 te 31 protiv.