Mukotrpan mehanizam

Sabor raspravio zakon o stečaju potrošača, HDZ tvrdi da je riječ o neprovedivom zakonu

Hina

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

»Ovo nije čarobni štapić, on dužniku daje mogućnost za novi početak, ali je mukotrpan jer svatko treba računati s tim da neće moći zadržati imovinu ako ima dugove«, kazao je Miljenić. Naglasio je, međutim, da će osobni stečaj moći pokrenuti isključivo dužnici te da ih u to nitko neće moći natjerati. Podsjetio je i da je Hrvatska među četiri zemlje EU koje još nemaju institut osobnog bankrota.HDZ-ov Goran Marić upozorio je kako predloženi zakon ne nudi analizu stanja, da je nejasno na koliko će se potrošača on odnositi kao i broj potencijalnih vjerovnika

ZAGREB – Hrvatski sabor u srijedu poslijepodne raspravio je Konačni prijedlog zakona o stečaju potrošača, kojemu se protivi HDZ, tvrdeći da je riječ o neprovedivom zakonu, osuđenom na neuspjeh.Ministar pravosuđa Orsat Miljenić još jednom je upozorio kako nije riječ o »čarobnom štapiću«, nego o mehanizmu mukotrpnom za dužnike. »Ovo nije čarobni štapić, on dužniku daje mogućnost za novi početak, ali je mukotrpan jer svatko treba računati s tim da neće moći zadržati imovinu ako ima dugove«, kazao je Miljenić. Naglasio je, međutim, da će osobni stečaj moći pokrenuti isključivo dužnici te da ih u to nitko neće moći natjerati. Podsjetio je i da je Hrvatska među četiri zemlje EU koje još nemaju institut osobnog bankrota.HDZ-ov Goran Marić upozorio je kako predloženi zakon ne nudi analizu stanja, da je nejasno na koliko će se potrošača on odnositi kao i broj potencijalnih vjerovnika.

Miljenić mu je, međutim, odgovorio kako će se za provedbu zakona godišnje izdvojiti 10,5 milijuna kuna. »Sada je 121.000 građana s dugom većim od 25 tisuća kuna, toliko su najpesimičnije prognoze, a koliko je vjerovnika ne znamo, to ni jedna država ne zna«, kazao je Miljenić.


Ustvrdio je kako bi nedonošenje zakona značilo uskraćivanje šanse svim ljudima koji bi u njegovoj primjeni mogli naći rješenje za svoje probleme.


Zakon je pozdravio nezavisni Slavko Linić, koji smatra da će osobni bankrot dužnicima omogućiti da iziđu iz začaranog kruga u kojem im kamata raste takvom brzinom da nikada neće moći vratiti dug.Mladen Novak (OraH) upitao je, međutim, zbog čega se u zakonu spominje termin »pošteni potrošač«, a istodobno nema »poštenog vjerovnika«.

»Nema poštenog vjerovnika, tu on ne treba dokazivati, banka ne treba dokazivati da je poštena ali ovaj građanin on tek mora dokazati da je pošteni potrošač. Ako je netko nepošten u ovoj državi onda bi se to moglo pripisati upravo tom financijskom sektoru i njegovim nekorektnim namjerama«, kazao je Novak.




Sabor će zasjedanje nastaviti u četvrtak ujutro kada će zastupnici glasovati o prijedlozima raspravljenim ovoga tjedna i time zaključiti izvanrednu sjednicu.