Napokon pravo ljeto

STIŽE TOPLINSKI VAL Meteoalarm proglašen za cijelu Hrvatsku, temperature će ići do 36 stupnjeva

P. N.

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Biometeolološke prilike će zbog visokih temperatura zraka biti razmjerno nepovoljne. Preporuča se prilagoditi aktivnosti temperaturnim uvjetima, uzimati laganu prehranu uz dovoljno tekućine, zaštititi se od UV zračenja



Svima onima koji su se pitali kad će konačno doći dulji stabilniji period, ali i hoće li ovog ljeta uopće biti pravih vrućina i temperatura iznad 30 stupnjeva, odgovor će dati tjedan koji je pred nama.


Osim nekoliko prolaznih pljuskova i to ne u cijeloj zemlji, u idućih sedam dana bit će sunčano i vrlo toplo, s temperaturama koje će na mjestima dosezati do čak 36 stupnjeva Celzijusa, a tijekom noći se neće spuštati ispod 20. Zbog najave toplinskog vala, za cijelo područje Hrvatske proglašen je žuti meteoalarm, s upozorenjem da očekivane vrućine mogu izazvati zdravstvene probleme među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece.


Vijest je, dakako, najbolja za one koji su na odmoru, budući su temperature mora posvuda više nego ugodne – od minimalno 24 do 26 stupnjeva.




DHMZ za danas najavljuje sunčano i vruće vrijeme. Na kopnu povremeno umjerena naoblaka, a uz jači razvoj oblaka pokoji poslijepodnevni lokalni pljusak s grmljavinom moguć je uglavnom u Slavoniji i Baranji. Mjestimice će puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu i bura. Najviša dnevna temperatura zraka između 31 i 36 °C.


Sutra također pretežno sunčano, a u srijedu i četvrtak uz prolazno više oblaka poslijepodnevni pljuskovi s grmljavinom bit će izgledniji, osobito na istoku zemlje. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu mjestimice umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak i zapadnjak. Jutra topla, na Jadranu i vrlo topla, a danju vruće. Od srijede u Slavoniji dnevna temperatura malo niža.


Biometeolološke prilike će zbog visokih temperatura zraka biti razmjerno nepovoljne. Preporuča se prilagoditi aktivnosti temperaturnim uvjetima, uzimati laganu prehranu uz dovoljno tekućine, zaštititi se od UV zračenja. Kroničnim bolesnicima se savjetuje izbjegavanje suviših napora, osobito u najtoplijem dijelu dana.