Tko će više?

ŠTANDOVI PORED CRKVI Aktivisti iskoristili udarni dan uz mise za prvu pričest

Dražen Ciglenečki

Foto Nenad Reberšak

Foto Nenad Reberšak

Imamo već puno potpisa, ali moram priznati i da neki građani ne žele podržati referendum protiv Istanbulske konvencije, tvrdeći da bi to bilo protiv njihovog svjetonazora, ispričala nam je aktivistkinja inicijative »Istina o Istanbulskoj«



ZAGREB Ne bi se nikako moglo reći da između ljudi koji vode dvije referendumske inicijative postoji potpuni sklad. Ali, između njihovih aktivista, koji su jučer počeli prikupljati potpise za referendume o poništenju ratifikacije Istanbulske konvencije te o izmjenama izbornog zakonodavstva, nema rivalstva.


Postavili su svoje štandove pokraj katoličkih crkava, a jučer im je bio udaran dan s obzirom da su se služile mise povodom prve pričesti i bilo je puno vjernika. U dvorištu crkve svetog Mirka, u zagrebačkim Šestinama, dva su punkta za potpisivanje tik jedan do drugog.


Val protivljenja


– Nema između nas natjecanja tko će skupiti više potpisa. Ako netko dođe prvo kod nas, kažemo mu da se potpiše i za »Narod odlučuje«. I obratno. Imamo već puno potpisa, ali moram priznati i da neki građani ne žele podržati referendum protiv Istanbulske konvencije, tvrdeći da bi to bilo protiv njihovog svjetonazora, ispričala nam je aktivistkinja inicijative »Istina o Istanbulskoj«. Kad im je nešto kasnije jedna mlada žena dala potpis i potom se htjela udaljiti, naša ju je sugovornica doista uputila do susjednog štanda. Za dva tjedna, nakon što završi zakonski rok za prikupljanje potpisa, bit će zanimljivo koji će od njih imati više potpisa. Potvrđivanje Istanbulske konvencije u Saboru izazvalo je val društvenog protivljenja, ali na strani inicijative »Narod odlučuje« je organizacijsko iskustvo, jer su oni, predvođeni Željkom Markić, već 2014. pokušali putem referenduma promjeniti neka izborna pravila, no nisu tada imali dovoljno potpisa. Potonjima je ovaj put adut i prijedlog da zastupnici nacionalnih manjina, dakle i srpski koji vrlo loše kotiraju među desno orijentiranim Hrvatima, budu ograničeni u pravima


Politička arena 




Obje inicijative primarno računaju na biračko tijelo HDZ-a, a predsjednik te stranke, premijer Andrej Plenković, naravno, brani Istanbulsku konvenciju i izrazito se protivi zakonodavnim izmjenama na štetu svojih koalicijskih partnera iz redova nacionalnih manjina.


– Prema mojem dubokom uvjerenju, izborni sustav nije tema koja bi trebala biti predmet referenduma. To treba ostaviti predstavničkim institucijama. Ne znam u kojoj se to zemlji izborni sustav definira referendumom. Ne sjećam se takvog primjera, a dosta to pratim. Što se tiče konvencije o zaštiti žena od nasilja, ništa se dramatično nije dogodilo nakon ratifikacije. U provedbi konvencije, sukladno Interpretativnoj izjavi, vodit ćemo računa o tome da se ona ne kosi s vrijednosnim sustavom koji ovdje postoji. Jamčim za to, naglasio je Plenković. Tvrdio je da ne shvaća te referendumske inicijative kao politički udar na njega osobno.


– Ovo je politička arena, imam svoj smjer i program, znam kuda treba staviti HDZ u političkom spektru i u kojem smjeru treba ići Hrvatska. To što neki drugi imaju neke druge ciljeve, neka se bore za njih. Ja sam tu, poručio je predsjednik Vlade.


Koordinator »Narod odlučuje« je dosad u javnosti nepoznati Zvonimir Troskot.


– Mi želimo pravedniji izborni sustav. Ne radi se tu ni o Crkvi ni o HDZ-u ni o desnici. Izborni sustav nema ni plavu niti crvenu boju, pravednost je neutralna. Iza nas ne stoji nitko, samo hrvatski narod, izjavio je Troskot.