Bojkot

SPASITE JAVNI SERVIS! Društvo hrvatskih filmskih redatelja prekida suradnju s HRT-om

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

"HRT sustavno unizuje položaj redateljica i redatelja, zakida na autorskim pravima, ne poštuje kvote neovisne produkcije, ne proizvodi sadržaje za djecu i mlade, čineći tako neopisivu štetu audiovizualnoj industriji i hrvatskoj kulturi u cjelini", navodi se u priopćenju društva redatelja.



ZAGREB – Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) izvijestilo je da prekida odnos i suradnju s HRT-om kako bi potakli spašavanje javnog servisa te se tako pridružuje udrugama civilnoga društva koje su izvijestile da do novinarskog prosvjeda 2. ožujka neće sudjelovati u HRT-ovom programu.


DHFR u priopćenju navodi kako tijekom Međunarodne konferencije o ženama u filmskoj industriji, koja se u njihovoj organizaciji održava 21. i 22. veljače, neće davati izjave HRT-u. Ovim prekidom odnosa pridružuju se udrugama civilnoga društva koje su izvijestile da do novinarskog prosvjeda 02. ožujka pod nazivom “Novinarstvo ne damo!” neće sudjelovati u programu HRT-a pojavljivanjem u njihovom studiju ni davanjem izjava.


“HRT sustavno unizuje položaj redateljica i redatelja, zakida na autorskim pravima, ne poštuje kvote neovisne produkcije, ne proizvodi sadržaje za djecu i mlade, čineći tako neopisivu štetu audiovizualnoj industriji i hrvatskoj kulturi u cjelini”, navodi se u priopćenju društva redatelja, koje zastupa mišljenje da treba prekinuti odnose i suradnju s HRT-om kako bi se potaklo spašavanje javnoga servisa.




Dodaju kako je javni servis sustav u kojem se javnim novcem potiču izvrsnost i neovisna produkcija kao najkvalitetniji i najekonomičniji način proizvodnje, gledateljima se nude raznoliki europski i drugi sadržaji, sustavno se brine o nacionalnoj audiovizualnoj baštini te kako HRT u ovom trenutku ne djeluje kao javni servis te ga najžurnije treba vratiti u zakonske okvire.