Nepravomoćna presuda

SMRT SESTARA FILIPOVIĆ Nova TV mora isplatiti Damiru Ježiću 120.000 kuna zbog klevetanja

Slavica Kleva

Damir Ježić

Damir Ježić

Presuda se odnosi na reportažu u emisiji »Provjereno« emitiranoj 9. lipnja 2016. pod naslovom »Ekskluzivna ispovijest svjedoka nesreće u kojoj su poginule sestre Filipović«



RIJEKA Sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Vanesa Brizić Bahun okončala je parnicu i donijela nepravomoćnu presudu u slučaju »Damir Ježić protiv Nove TV, d.d. za film, audio i video zapise, radijsku i televizijsku djelatnost i marketing«. Nova TV dužna je isplatiti 120 tisuća kuna Damiru Ježiću zbog netočnih i neistinitih informacija plasiranih o njemu, zbog klevetnički obrađene teme o utvrđivanju uzroka nastanka prometne nesreće koja se dogodila prije jedanaest godina u Čavlima i u kojoj su život izgubile sestre Filipović.


– Apsolutno zlonamjernim i perfidnim insinuacijama Damira Ježića se označilo kao osobu koja je odgovorna za nastanak teške prometne tragedije, no navodi ne samo da su klevetnički, oni su neistiniti i uvredljivi – stoji između ostalog u opširnom i vrlo detaljnom obrazloženju presude nakon izvedenih dokaza.


Sporna emisija


Riječ je o reportaži u emisiji »Provjereno« emitiranoj 9. lipnja 2016. godine pod naslovom »Ekskluzivna ispovijest svjedoka nesreće u kojoj su poginule sestre Filipović«, potom 11. lipnja na portalu dnevnik.hr na kojem je publicirana ista emisija, uz popratni tekst autora priloga »Ekskluzivna izjava policajca: »Napokon su me se riješili jer 10 godina prijavljujem ono što žele zataškati«. Pa nakon nekoliko dana opet je proizašla reportaža pod nazivom »Nakon prošlotjedne priče uslijedili su otkazi i prijava zbog seksualnog zlostavljanja. Sve se dogodilo nakon prošlotjedne priče Provjerenog«. Potom još jedan članak na portalu dnevnik.hr pod nazivom.»Taknuli smo u osinje gnijezdo, nakon prošlotjedne priče uslijedili otkaz i prijava zbog seksualnog zlostavljanja… Sve se dogodilo nakon prošlotjedne priče Provjerenog«.




U spornoj emisiji se Damira Ježića, sina javnosti dobro poznatog oca Roberta Ježića, stavlja u kontekst odgovornog za nastanak prometne nesreće u kojoj su 15. prosinca 2006. godine u 20.25 sati na autocesti Rijeka – Zagreb smrtno stradale sestre Višnja i Gordana Filipović, pri čemu se neistinito, klevetnički i ispod elementarne razine novinarske profesionalnosti, kroz lažne konstrukcije, kako gostiju reportaže, tako i samog novinara, tužitelja Damira Ježića proglašava odgovornim za nastanak iste prometne nesreće. Tako voditelj već u najavi emisije navodi: »Ekskluzivno progovara policajac-krunski svjedok nesreće od prije 10 godina, koga je vidio te noći, istina koju vrh policije godinama zataškava, sada će izaći na vidjelo. Mustafa Etemaj (krunski svjedok, op.a), iako u strahu za vlastitu obitelj, odlučio je javno istupiti, nakon što je jučer dobio otkaz, kaže, napokon su ga se riješili jer već 10 godina prijavljuje ono što oni žele zataškati«.


Krunski svjedok


Nadalje, Mustafa Etemaj između ostalog navodi: »Prilikom prolaska autoputa izašao sam u kafić preko puta pumpe, čuo se udarac vozila i prevrtanje vozila sive boje, a u suprotnom smjeru vidio sam vozilo. Zapazio sam da je lijeva strana razbijena, znači prednja strana lijeve strane »renault clia«, šoferšajba, u tom sam trenutku zapazio vozača svijetle boje kose, kratko ošišan, druga osoba suvozač je bio malo duže kose s crnom majom, oni su produžili pravac Zagreba. S kolegom iz postaje smo išli istraživati taj slučaj gdje sam zapazio tu sliku s našeg terminala MUP-a, tu osobu koju sam vidio 99 posto odgovara osobi Damiru Ježiću. Da su htjeli poduzeti 2006. godine bi se otkrilo, jer je bila registarska oznaka vozila i ustanovili bi tko je bio počinitelj te prometne nezgode«. Tim riječima obratio se javnosti krunski svjedok Etemaj. Pa nastavio istim tonom, između ostalog kazavši da su se »odmah nakon 15. prosinca počele širiti glasine o krivcu nesreće. Da je nesreću skrivio sin poznatog riječkog tajkuna koji je inače poznatiji po poslovno prijateljskim odnosima s bivšim premijerom Sanaderom. Informacija je došla od riječkog odvjetnika, neću reći gospodinovo ime jer je kasnije sve porekao, a meni je ničim izazvan rekao da je to počinio sin Roberta Ježića«.


Bio u inozemstvu


– U to vrijeme nalazio sam se izvan zemlje, posjedujem račune i ostalu dokumentaciju kojom dokazujem da nisam bio u to vrijeme na autocesti Rijeka – Zagreb, bio sam na poligrafu, uostalom to je svatko mogao provjeriti. Drugo, ne posjedujem osobni automobil »renault clio«, pa je i to informacija koja se mogla provjeriti. Mogli su i izvršiti elementarnu novinarsku zadaću, prije objavljivanja takvih insinuacija i klevetničkih navoda izvršiti provjeru podataka koji se od strane autora i njegovih gostiju iznose u predmetnim emsijama. Stoga tvrdim da se u konkretnom slučaju radi o jednom apsolutno tendencioznom i iznimno neprofesionalnom uratku kojem je jedini cilj bio oblatiti moje ime – kazao je između ostalog Ježić ispitan pred sutkinjom. Rezultat je gruba i teška povreda prava osobnosti, a rezultat su trauma i stres, narušen ugled, čast i dostojanstvo, stoga je Ježić i potraživao naknadu neimovinske štete.


Tijekom parnice, sud je odbio ispitati kao svjedoke predloženog Mustafu Etemaja, Slavicu Šota, Dražena Pandžu, Marija Puškarića, te roditelje nesretnih sestara Filipović s obrazloženjem da njihovi iskazi ne mogu biti odgovarajući dokaz da je objavljena informacija istinita, već samo da su navedene osobe izjavile ono što je objavljeno.


I na koncu, prilikom odmjeravanja neimovinske štete visina je utvrđena saslušanjem Damira Ježića koji je u svom iskazu životno i uvjerljivo iskazivao o posljedicama koje je objava spornih informacija imala na njega, kao i iskazima njegovih dobrih, dugogodišnjih kućnih prijatelja. Oni su, kazali su, bili upućeni u sve posljedice koje su kod Damira Ježića nastale zbog informacija objavljenih u predmetnim emisijama i člancima. Sud je uvjeren da su takve informacije kod tužitelja izazvale duševne boli i da su se manifestirale na njegov privatni i poslovni život.


Ježić zadovoljan presudom


– Jako sam zadovoljan presudom jer je sud u istoj utvrdio da je »Provjereno« s njezinim urednicima tendenciozna, neobjektivna i neprofesionalna emisija. U spornim prilozima poklonili su vjeru potpuno nevjerodostojnim svjedocima s ciljem da se mene lažno optuži. Pri tome su postupali ispod svake razine novinarske etike i bez potrebne dužne pažnje – kratko je komentirao nepravomoćnu presudu Damir Ježić kojeg je u parnici zastupao Ivan Smokrović iz Odvjetničkog društva Vukić, Jelušić, Šulina, Stanković, Jurcan & Jabuka.


Čeka se odluka o žalbi Roberta Žaje


Samo nekoliko mjeseci od emitiranja sporne emisije, sredinom prosinca prošle godine, na desetu obljetnicu jezive pogibije sestara Filipović, policija, za taj slučaj s posebno osnovanim timom policijskih istražitelja, višemjesečno se bavila tim slučajem i daleko od očiju javnosti došla do 47-godišnjeg Roberta Žaje iz Čavala. Osnovano su ga osumnjičili da je kršenjem prometnih propisa, vozeći krivim smjerom po autocesti, izazvao smrt sestara Filipović. U lipnju ove godine podignuta je i optužnica protiv Roberta Žaje, temeljena na rezultatima provedenih dokaznih radnji, no nije pravomoćna, prije nepuna dva mjeseca usvojene su žalbe Žajinih odvjetnika da se iz optužnice izdvoje nezakonito pribavljeni dokazi. Odluku o žalbi, odnosno zahtjevima odvjetnika optuženog Žaje, donijet će drugostupanjsko raspravno vijeće.