Sukob dvojice ministara

SKANDAL Uljanik je već drugog dana štrajka imao rješenje za isplatu plaće, no plan je spriječio Zdravko Marić

Milan Pavlović

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Ministar Zdravko Marić je, kako doznaje Glas Istre od dobro upućenih, premijera Andreja Plenkovića uvjerio da se radi o previše rizičnom poslu koji bi mogao ugroziti državnu banku te insistirao na drugim modelima za rješavanje krize. Nakon što je situacija eskalirala do usijanja, ipak je prihvaćeno rješenje koje je prvotno predlagao Uljanik, jedino je kao kolateral banci država dala jamstva



Punih deset dana trajalo je izvanredno stanje u pulskom i riječkom brodogradilištu. Radnici su štrajkali, strojevi stali, a bujica nezadovoljstva valjala se ulicama Pule. Cijelo to vrijeme na raznim se adresama tražilo rješenje koje će Uljaniku osigurati novac za isplatu zakašnjele plaće, ali i kratkoročnu likvidnost koja će škverovima omogućiti preživljavanje do ulaska u program restrukturiranja.


Javnost vjerojatno nikad neće saznati što se sve događalo iza zatvorenih vrata, na sastancima s kojih su često curile kontroverzne informacije i dijametralno suprotni zaključci, no ostaje dvojba je li se, da u pozadini nisu stajali određeni politički interesi, do zadovoljavajućeg rješenja moglo doći i puno ranije, kako su pokušali signalizirati neki od sudionika u tom procesu.


Na to je ukazivao i predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić, no u trenucima dok je masa prosvjednika pod njegovim prozorom urlala parole protiv njega i njegovog IDS-a, to se činilo kao tek još jedan od jeftinih pokušaja prebacivanja odgovornosti na nekoga drugoga.




No, dokumenti koje Glas Istre ima u posjedu pokazuju da je rješenje iz Uljanika predloženo već drugoga dana štrajka, ali je zbog disonantnih tonova, odnosno nedostatka jedinstvenog stava i odlučnosti u Vladi, taj pokušaj propao.


Neslužbeni izvori tvrde da je Uprava Uljanika u četvrtak, 23. kolovoza, u neformalnim razgovorima s predstavnicima Vlade predložila da se novac osigura otpuštanjem depozita i da kao zamjenski kolateral ponudi upis založnog prava prvog reda na tanker koji se gradi u brodogradilištu 3. maj.


Ideju je, prema izvoru bliskom cijelom procesu, podržao ministar gospodarstva Darko Horvat, a Upravi Uljanika je dan signal da uputi zahtjev prema HPB-u. Uprava društva je, prema dokumentu kojeg imamo, u petak 24. kolovoza uputila zahtjev da se razroči depozit.


Ministar Zdravko Marić je, kako doznaje Glas Istre od dobro upućenih, premijera Andreja Plenkovića uvjerio da se radi o previše rizičnom poslu koji bi mogao ugroziti državnu banku te insistirao na drugim modelima za rješavanje krize. Nakon što je situacija eskalirala do usijanja, ipak je prihvaćeno rješenje koje je prvotno predlagao Uljanik, jedino je kao kolateral banci država dala jamstva.