Odličan rezultat

SEZONA ITEKAKO USPJEŠNA U Hrvatskoj ove godine 100 milijuna turističkih noćenja mjesec dana ranije nego lani

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke, a među destinacijama najviše je noćenja ostvareno u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Medulinu i Splitu



U Hrvatskoj je od početka godine do 28. rujna ostvareno nešto više od sto milijuna noćenja, što je mjesec dana ranije nego prošle godine i potvrda da na međunarodnom tržištu zadržava poziciju popularne i tražene turističke destinacije, izvijestili su u petak iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ).


Ostvarena noćenja odnose se na komercijalni i nekomercijalni smještaj te nautički charteru, a činjenicu da je sto milijuna noćenja ostvareno mjesec dana ranije nego prošle godine ministar turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić povezuju i s pojačanim prometom u pred i posezoni.


»U tjednu kada se obilježava Svjetski dan turizma možemo biti zadovoljni dosegom od sto milijuna noćenja mjesec dana ranije nego lani, što je i još jedan u nizu pokazatelj kako razvijamo cjelogodišnji turizam s pojačanim prometom izvan ljetnih mjeseci. Koliko nam je turizam važan za ukupno gospodarstvo potvrđujemo i paketom reformskih zakona, kojima ćemo sustav turističkih zajednica dodatno urediti da bude sukladan modernim tržišnim izazovima«, poručio je ministar Cappelli.




Najavljuje pritom i da će se o tim zakonskim prijedlozima govoriti i na Danima hrvatskog turizma (DHT) krajem listopada u Hvaru, gdje je planirana i sjednica Vlade posvećena rezultatima turizma, od kojih ipak, kako kaže, najviše raduju oni koji se odnose na ekonomske učinke.


I Staničić je zadovoljan dosadašnjim pokazateljima turističkog prometa, koji potvrđuju da je hrvatski turizma i u ovoj, vrlo izazovnoj turističkoj godini, uspio zadržati pozitivne trendove.


»Neke od ključnih aktivnosti koje su osigurale odlične rezultate su i pojačane promotivne aktivnosti, kreativne marketinške kampanje, povećanje broja aviolinija i destinacija koje su povezane s hrvatskim zračnim lukama te jačanje ukupne turističke ponude u razdobljima pred i posezone«, ocijenio je Staničić.


Iz HTZ-a iznose i podatke da je, prema sustavu eVisitor, do sada u ovoj godini u Hrvatsku došlo oko 18 milijuna turista, koji su ostvarili nešto više od 100 milijuna noćenja, što su porasti od 6 i 4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske i Češke, a među destinacijama najviše je noćenja ostvareno u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Medulinu i Splitu.