Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
11. prosinca 2019.
Komentar

SDP protiv najavljene porezne reforme, za porezno rasterećenje koje će osjetiti građani

SDP protiv najavljene porezne reforme, za porezno rasterećenje koje će osjetiti građani
SDP protiv najavljene porezne reforme, za porezno rasterećenje koje će osjetiti građani
Autor:
Objavljeno: 21. lipanj 2018. u 14:30 2018-06-21T14:30:01+02:00

 SDP ne može podržati najavljenu poreznu reformu jer se zalaže za povećanje plaća radnika i smanjenje ukupnih troškova rada, a po prijedlogu vladajućih 4,1 milijardi kuna išlo bi poduzetnicima i trgovcima, te samo 250 milijuna kuna za povećanje plaća, i to uglavnom bogatijima.
Komentirajući na konferenciji za novinare najavljenu poreznu reformu, SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić ustvrdio je da HDZ ide na rasterećenje onih koji imaju, a gotovo ništa na one koji nemaju – radnike.

Najavljeno smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto neće dovesti do smanjenja cijena roba i usluga, što je priznao i ministar financija Zdravko Marić. »Te dvije milijarde kuna isključivo idu poduzetnicima, trgovcima i ostalima, a hoće li završiti u investicijama upitno je «, upozorio je Grčić.
Plaće će rasti samo onima »na vrhu piramide«
Pitao se zašto premijer Andrej Plenković inzistira na toj mjeri kada većina političke javnosti nije za takvu opciju, već za rasterećenje cijene rada, tj. povećanje plaća radnika i smanjenje ukupnih troškova rada.

Što se tiče prijedloga ukidanja doprinosa za zapošljavanje i za zaštitu na radu, Grčić kaže kako se tu radi o ukupno 2,1 milijardi kuna, za koje se ne zna kako će ih vlada nadoknaditi.
Osim toga, nema niti jednog argumenta za potvrdu da će se to preliti u plaće radnika, jer se radi o doprinosima koji idu na plaću i trošak su poslodavca.
Grčić je kritizirao i najavu pomicanja poreznog razreda sa 17.500 kuna na 35.000 kuna za primjenu stope od 36 posto, jer će time plaće porasti samo za oko 20.000 ljudi »na vrhu piramide«, tj. onih s najvišim plaćama u državi.

U toj skupini nisu liječnici, profesori, informatičari ili pripadnici srednjeg sloja, čije se iseljavanje želi zaustaviti.
»Ta mjera ni na koji način neće doprinijeti rastu plaća kojim bi se smanjilo iseljavanje iz zemlje – 4,1 milijardi kuna ide poduzetnicima i trgovcima, a samo 250 milijuna kuna zaposlenima, i to uglavnom menadžerima i članovima uprava.
SDP to ne može podržati jer smatra da u žarištu trebaju biti zaposleni, treba ići na porezno rasterećenje plaća, što ne isključuje mogućnost da se korigiraju i doprinosi na plaću.
Grčić ističe da bi smanjenje obje stope oporezivanja dohotka (npr. 24 posto na 20 posto, a 36 posto na 30 posto) otvorilo prostor za rast plaća za oko 550.000 zaposlenih. Ukupan trošak iznosio bi 1,4 milijardi kuna, a ako se ne bi dirala opća stopa PDV-a, za to bi trebao i manji iznos novca.
PDV smanjiti u određenim propulzivnim sektorima
Što se tiče PDV-a, drži kako i tu postoji mogućnost ciljanog djelovanja, tj. ne smanjivati opću stopu PDV-a već ići na njegovu korekciju u određenim propulzivnim sektorima (ugostiteljstvo i turizam).

Grčić je ocijenio greškom Vlade što je stopu PDV-a u turizmu povećala s 13 na 25 posto.
Član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić istaknuo je da najveći doprinos rastu BDP-a donosi rast osobne potrošnje pa, ako se sredstva usmjere zaposlenima, povećat će se osobna potrošnja i time rast BDP-a. Smanjenje PDV-a, dodao je, neće pomoći ni izvozu niti investicijama.
Na novinarski upit o Vladinim mjerama za rješavanje problema ovršenih i blokiranih građana, Jelušić je podsjetio da je SDP prije nekoliko tjedana izašao sa svojim prijedlogom, poručivši kako im je drago što su natjerali Vladu da učini to isto.
»Da mi nismo izašli sa svojim prijedlogom, vjerojatno još uvijek njihova prijedloga ne bi bilo«, kazao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.