Saborska rasprava

SDP promijenio strategiju u raspravi o amandmanima na lex LNG: ‘Zabranili ste nam puštati snimke pa ćemo ih mi ovdje prepričavati’

Hina

Nenad Stazić / NLa rhiva

Nenad Stazić / NLa rhiva

Arsen Bauk sa slušalicama u ušima prepričavao je ono što čuje na tonskoj snimci (građana Krka koji se protive plutajućem LNG-u). Predsjednik Sabora Gordan Jandroković još ujutro ih je upozorio da će za puštanje snimki dobivati opomene, a nakon druge takve opomene oduzimat će im se riječ



ZAGREB Nakon što su upozoreni da je dvojbeno braniti amandmane na ‘Lex LNG’ puštanjem tonskih zapisa građana Krka koji se protive plutajućem LNG-u, SDP-ovci, koji su na taj zakon uputili 360 amandmana, promijenili su u petak oko podne taktiku te je Arsen Bauk sa slušalicama u ušima prepričavao ono što čuje na tonskoj snimci.


Predsjednik Sabora Gordan Jandroković još ujutro ih je upozorio da će za puštanje snimki dobivati opomene, a nakon druge takve opomene oduzimat će im se riječ.


»Zabranili ste nam puštati snimke pa ćemo ih mi ovdje prepričavati«, nastavio je po novoj strategiji i SDP-ovac Nenad Stazić prepričavajući tonsku snimku.




SDP-ovci su toliki broj amandmana podnijeli u znak prosvjeda, jer je Zakon o terminalu za ukapljeni prirodni plin, koji je izazvao brojne kontroverze u javnosti, u Saboru bio u hitnoj proceduri, a ne kroz dva čitanja.


Kako danas nije predviđeno glasovanje, sabornica je jutros bila poluprazna, a oko podne je u njoj bilo tek 19 zastupnika.


Anandmane SDP-ovci nisu branili svakog sadržajno već općenito, upozoravajući na štetu koju će, po njihovom mišljenju, uzrokovati donošenje tog zakona za Krk i turizam.


»Raspravu ćemo danas koristiti da upozorimo građane kakvu štetu radite, kome štetu radite i za čije interese je radite«, poručio je SDP-ovac Nenad Stazić.


Rasprava o amandmanima prekidana je i nizom zahtjeva za stankama.


Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac tako je zatražio jer, kako je rekao, vladinu politiku počinju provoditi isluženi politički kadrovi opterećeni optužnicama te zbog sumnje da se politika vodi netransparentno.


»Sumnjamo da se politika vodi netransparentno, odnosno da netko drugi utječe na rad Sabora, a ne Vlada i zastupnici vladauće većine«, pojašnjavao je svoj zahtjev za stankom Branimir Bunjac.


HSS-ov Željko Lenart ju je tražio jer se, kaže, pokazalo da plutajući LNG neće biti profitabilan, a donijet će štetu turizmu.