Upozorili na zakonske izmjene

SDP: ‘Zakon o komunalnom gospodarstvu stavlja privatni interes iznad javnog’

Hina

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj / Snimio Darko JELINEK

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj / Snimio Darko JELINEK

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj upozorio je da su te zakonske izmjene opasne jer će privatizirati javne usluge, a to će građanima poskupjeti komunalije. Ističe da se tim prijedlogom pogoduje privatnom sektoru, koji će sada umjesto gradova i općina otvarati komunalne tvrtke ili, pak, vodi osnivanju stotinjak novih tvrtki sa stotinama »novih uhljeba«

ZAGREB Gradonačelnici i načelnici općina iz redova SDP-a od Vlade su u utorak zatražili da iz saborske procedure povuče prijedlog izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu, za kojega kažu kako privatni interes stavlja iznad javnog.  

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj upozorio je da su te zakonske izmjene opasne jer će privatizirati javne usluge, a to će građanima poskupjeti komunalije. Ističe da se tim prijedlogom pogoduje privatnom sektoru, koji će sada umjesto gradova i općina otvarati komunalne tvrtke ili, pak, vodi osnivanju stotinjak novih tvrtki sa stotinama »novih uhljeba«.


 »Zakon je loš, nedorađen, suprotan Ustavu i najbolje ga je odbaciti u prvom čitanju jer ga se ne može popraviti«, rekao je Vešligaj na konferenciji za novinare u Saboru.


 Načelnik Općine Kamanje Damir Mateljan također smatra da se izmjenama, kojim se komunalnim društvima »na diskriminatoran način ograničava obavljanje tržišne djelatnosti«, pogoduje privatnom sektoru jer se javna komunalna poduzeća stavljaju u nepovoljan položaj.




 »Dobit ćemo pad razine usluge, ali i povećanje cijene za građane«, smatra Mateljan i podsjeća kako u saborskoj raspravi čak ni HDZ-ovi načelnici i gradonačelnici nisu imali što pozitivno reći o zakonu. Ustvrdio je kako izmjene vode ka centralizaciji, jer će sada načelnici i gradonačelnici, umjesto da sami donose odluke, morati ministra pitati potpada li, primjerice, uređivanje plaće ili iznajmljivanje ležaljki u komunalnu djelatnost.


 Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač ocijenio je da se čelnicima jedinica lokalne samouprave na dnevni red stavlja čitav niz novih troškova, a istovremeno im se oduzimaju ovlasti. Stalno se, tvrdi, donose zakoni koji su toliko loši da se moraju mijenjati za par mjeseci kako bi se popravili.


 Načelnik Općine Brdovec Alen Prelec kazao je kako ne želi da građani žive lošije, a po zakonu ih upravo to očekuje.


 »Ovaj zakon mijenja se 18. put, a lošiji je nego što je bio. Njime se samo omogućuju nova zapošljavanja, a smisao bi trebao biti u efikasnijoj lokalnoj samoupravi«, poručio je Prelec.


 Istaknuo je kako građani rad čelnika svojih lokalnih jedinica mjere time koliko im je na kraju mandata olakšan svakodnevni život, no zakoni taj posao njima samo otežavaju jer ih pretvaraju u birokrate koji, kaže, godišnje moraju pisati preko 150 izvješća raznim institucijama umjesto da za to vrijeme radi na kvaliteti života svojih sugrađana.