Što je radila SOA?

SDP-OVI ZASTUPNICI TRAŽE ODGOVORE I OSTAVKE Je li državni vrh zataškavao ulogu grupe Borg u Agrokoru?

Jasmin Klarić

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

Tko su bili sudionici u dobrovoljnom pregledavanju dijela tih mailova, kad se od 30. rujna do 5. listopada 2017., pregledavala komunikacija gospođe Dalić. Kako tad nisu bile uočene nezakonitosti te da grupacija Borg radi nešto što je apsolutno protivno interesima RH?



ZAGREB – Ili SOA nije dobro obavila svoj posao pregledavajući mailove potpredsjednice Vlade Martine Dalić u listopadu prošle godine, ili se radi o zataškavanju kriminala oko Agrokora od strane državnog vrha – predsjednice države, predsjednika Vlade i predsjednika Sabora, sukus je tiskovne konferencije koju su jučer održali SDP-ovci Ranko Ostojić i Franko Vidović, te pitanja koji su oni pismenim putem postavili SOA-i i premijeru.


Naime SOA je na zahtjev premijera Andreja Plenkovića lani pregledala sve mailove Martine Dalić kako bi se utvrdilo je li potpredsjednica Vlade Ivici Todoriću prijetila uhićenjima ne potpiše li Lex Agrokor. Bez Todorićevog potpisa, naime, zakon se nije mogao početi primjenjivati na Agrokor. SOA tad nije pronašla nikakve prijetnje, a SDP-ove saborske zastupnike sad zanima jesu li pronašli nešto drugo – sporne mailove oko pisanja Lex Agrokora radi kojih je u ponedjeljak Dalić podnijela ostavku.


Ostojić je SOA-i kao predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost još 10. svibnja postavio tri pitanja. »Prvo se odnosilo na to kako je uopće moguće da korespondenciju između predsjednika Vlade, potpredsjednice Vlade i drugih članova Vlade, koje su inače, štićene osobe, može na kraju svatko pročitati?




Drugo, tko su bili sudionici u dobrovoljnom pregledavanju dijela tih mailova, kad se od 30. rujna do 5. listopada 2017., pregledavala komunikacija gospođe Dalić. Kako tad nisu bile uočene nezakonitosti te da grupacija Borg radi nešto što je apsolutno protivno interesima RH?



Novinare je zanimalo što SDP-ovci misle o tome tko bi mogao u Vladi nakon Dalić preuzeti resor gospodarstva. »Vjerojatno netko iz Borga«, zajedljiv je bio Ostojić. »Obzirom da se radi o Titanic Vladi, onda bi to mogao biti Ivan Vrdoljak«, u istom tonu je nastavio Vidović.



Na kraju, je li SOA izvijestila DORH o eventualnim nezakonitostima«, kazao je Ostojić, koji je kasnije objasnio da je izvješće o eventualnim nezakonitostima SOA morala poslati i predsjednici države, predsjedniku Vlade i predsjedniku Sabora.


Franko Vidović je dodao da se, ako je SOA obavijestila navedene adrese o potencijalno nezakonitim mailovima, radilo o – zataškavanju.


On je, pak, 11. svibnja poslao upit premijeru Plenkoviću pitajući ga je li ga SOA izvjestila o prepisci Dalić s grupom Borg i je i o tome obaviješten DORH.


Obojica SDP-ovaca, koji još čekaju odgovore na svoja pitanja, smatraju da Vlada mora pasti.


Vidović smatra da Plenković mora otići jer će se »sustav koji je stvorio održavati dok je on tu«, dok Ostojić upozorava kako je »Vlada u agoniji«, da joj je »politički kraj označen« i da je »savršeno jasno da je samo pitanje koliko će sve skupa trajati«.


»Kod glasanja o budućoj ministrici ili ministru gospodarstva u Saboru ćemo vidjeti jesu li oni, koji su u ovom trenutku dio vladajuće većine, uključujući i zastupnike nacionalnih manjina, spremni nastaviti ovu agoniju i podržati košnicu, kolektiv s Borgom«, kazao je Ostojić.