Sjajni rezultati

Ruše se rekordi: Ličko-senjska županija s dosad najboljim turističkim rezultatima

Hina



U Ličko-senjskoj županiji u prvoj polovici ove godine boravilo je 223,6 tisuća turista koji su ostvarili 628,5 tisuća noćenja, što je 32 i 24 posto više u odnosu prema istom razdoblju prošle godine i dosad najbolji rezultat, ističu iz Turističke zajednice te županije.


»Sjajni ovogodišnji turistički rezultati potvrđuju da smo turistima sve zanimljivija destinacija te da, osim prirodnih ljepota Plitvičkih jezera, Parka prirode Velebita, zaštićene uvale Zavratnice i drugih netaknutih lokacija, nudimo i bogatu kulturnu baštinu, poput tvrđava i starih gradova, vrhunsku gastronomiju, poput ličke i paške janjetine, svježe morske i riječne ribe i drugo«, rekao je komentirajući rezultate direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević.


Smatra da popularnosti tog odredišta pridonosi i to što se u Lici, u Smiljanu, rodio svjetski poznati znanstvenik Nikola Tesla, što je, uz velike aktivnosti, pridonijelo da je projekt Teslin zavičaj – Smiljan i Gospić ušao među pet finalista ovogodišnjeg izbora nacionalnog pobjednika za Europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) s temom »Kulturni turizam«.




Radošević je istaknuo da su turistički rezultati u Ličko-senjskoj županiji iz godine u godinu sve bolji, a posebice veseli veliki porast dolazaka stranih i domaćih turista. U prvih šest mjeseci ove godine u odnosu prema istom razdoblju lani stranih je turista bilo 204 tisuće, ili 34,5 posto više, a domaćih gotovo 20 tisuća, što je devet posto više, a i jedni i drugi ostvarili su i velik porast u broju noćenja.


Tradicionalno najposjećenija turistička odredišta i ove su godine Plitvička jezera, gdje je u prvih šest mjeseci ove godine došlo 106,6 tisuća turista, ili 33 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a slijedi Novalja s 58,2 tisuće registriranih turista i rastom od 25,5 posto, što će se i pojačati tijekom ljeta.


Senj je s 20 tisuća turista i rastom od 30,5 posto na trećemu mjestu, a važnim ističu i rezultate kontinentalnih ličkih odredišta, poput Otočca s 18 tisuća turista, što je čak 62,3 posto više nego lani.


Ličko-senjska županija i u lipnju je ostvarila odlične rezultate te je sa 115,5 tisuća turističkih dolazaka i 428 tisuća noćenja u plusu od 37,4 posto i 32 posto u odnosu prema lipnju 2016.