Život na rubu siromaštva

Roditelji njegovatelji djece s invaliditetom provjeduju u petak, traže plaću od 4.000 kuna

Hina

Foto arhiva

Foto arhiva

Roditelji će s prosvjeda upozoriti na neodrživost sadašnje situacije, socijalnu izolaciju i život na rubu siromaštva s 2500 kuna mjesečne naknade



ZAGREB Roditelji njegovatelji djece s invaliditetom najavili su za petak prosvjed pred Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, sa kojeg će zatražiti regulaciju radnog odnosa uz najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna.


Roditelji će s prosvjeda upozoriti na neodrživost sadašnje situacije, socijalnu izolaciju i život na rubu siromaštva s 2500 kuna mjesečne naknade, navodi se u zajedničkoj izjavi roditelja koju je u srijedu medijima proslijedila Udruga Sjena.


Tražit će da se prava i obaveze njegovatelja urede Zakonom o njegovateljima, koji bi morao biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi.




Zahtijevaju da status njegovatelja bude reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu tako da bi njegovatelj imao pravo na plaću, a ne naknadu, kao što to sada stoji u zakonu.


Tražit će i najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna, uz opasku da bi donekle primjerena mjesečna plaća trebala iznositi 5000 kuna.


Sukladno traženju izjednačenja statusa njegovatelja s pravima iz Zakona o radu, smatraju kako se mora naći zakonski okvir koji bi i u praksi dopustio njegovateljima bolovanje i godišnji odmor.


Ako je njegovatelj roditelj ili član uže obitelji, traže da on u slučaju smrti njegovane osobe ima pravo na šest mjeseci plaćenog dopusta tijekom kojega će se integrirati u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada.