Frontalni štrajk

Roditelji masovno šalju pisma Plenkoviću: Ne zanima me od kuda ćete stvoriti novac za plaće učitelja

Portal Novilist.hr

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



Sindikati koji okupljaju hrvatske učitelje i nastavnike odlučili su: od utorka kreće štrajk u svim školama u Hrvatskoj, sve do ispunjenja zahtjeva. 


Na društvenim mrežama objavljeno je pismo koje je članovima Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama uputio sindikalni čelnik Branimir Mihalinec. U pismu stoji da su Središnji odbor sindikata i Veliko vijeće hrvatskih učitelja na zajedničkoj sjednici jednoglasno donijeli odluku o frontalnom nastavku štrajka od 19. studenog 2019. do ispunjenja zahtjeva.


Borba za dostojanstvo


“Izuzetno je važno snažno odgovoriti Vladi Republike Hrvatske kako ne pristajemo na prijetnje, te da smo spremni boriti se za svoje zahtjeve i dostojanstvo do kraja. Borba za dostojanstvo nema cijene.




Ukoliko budemo i dalje jedinstveni i odlučni, Vlada Republike Hrvatske bit će primorana ponovno sjesti s nama za pregovarački stol i ponuditi prihvatljivo rješenja.


U utorak u 10 sati ćemo na tiskovnoj konferenciji objaviti rezultate izjašnjavanja o posljednjoj ponudi Vlade.


Planiramo aktivnosti u vrijeme zasjedanja Europske pučke stranke u Zagrebu. Organizirat ćemo uskoro i prosvjed u Zagrebu na nekom od zagrebačkih trgova”, navedeno je u pismu sindikalnog čelništva, koje potpisuje Branimir Mihalinec.


Iz Sindikata hrvatskih učitelja potvrdili su kako kreće frontalni štrajk do ispunjenja zahtjeva. Najavljuju i organizaciju različitih oblika industrijskih akcija tijekom ovog tjedna, ali i veliki prosvjed 25. studenog u Zagrebu.


Sramotna ponuda Vlade


Frontalni štrajk u skladu je s najavama sindikata obrazovanja da će zaoštriti retoriku nakon posljednje odluke Vlade koju smatraju sramotnom, kao i nakon najave da im neće biti plaćeni dani provedeni u štrajku.



Podsjetimo, Vladina posljednja ponuda nudi povećanje osnovice plaće za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.


Sindikati pak traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.


Učitelje i nastavnike u njihovim zahtjevima podržavaju i roditelji. Na Facebook stranici Pametne Ploče Za Suvremenu Edukaciju objavljen je poziv svim roditeljima da predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću masovno šalju pisma u kojima ga traže da udovolji učiteljima kako bi škola konačno počela s normalnim radom.


Nije moje dijete zadnja rupa na svirali


– Nije moje dijete i njegovo obrazovanje zadnja rupa na svirali u ovoj zemlji, svojevrsni je moto pod kojim su se ujedinili.



Na toj je stranici objavljen i primjer pisma koji se šalje premijeru, a ovdje ga prenosimo u cijelosti:


“Poštovani predsjedniče vlade Republike Hrvatske,


Već tjednima traje štrajk učitelja i profesora u našoj zemlji.


Više od 25 godina traje kriza u ovoj zemlji. Cijelo to vrijeme su učitelji bili po strani i čekali kada će doći bolji dani kako bi konačno mogli živjeti od svog rada.


Potplaćenost učitelja je dovela do toga da škole više ne mogu pronaći učitelje i profesore matematike, biologije, kemije, fizike, a o informatici da ne govorimo. Nisu šutili godinama već desetljećima.


Omogućite djeci pravo na obrazovanje


Iz godine u godinu nam odlaze liječnici i medicinske sestre, bolnice nam pucaju po šavovima i Vas to ne brine. Zato što Vaše dijete neće ostati bez liječnika, dok moje hoće.


Sada pomalo gubimo i učitelje. Vas ni to ne brine, jer će Vaše dijete ići u privatnu školu, dok moje neće.


Plaće učiteljima ne isplaćujete Vi, niti Vaša vlada, isplaćujem je ja i svi drugi roditelji koji svakodnevno rade kako bi zaradili novac od kojih će učitelji biti plaćeni.


Moje dijete kao i sva ostala djeca u ovoj zemlji imaju pravo na obrazovanje, a trenutno im Vi to pravo onemogućujete jer ne želite udovoljiti zahtjevima učitelja i profesora.


Ne zanima me od kuda ćete stvoriti novac za njihove plaće. Vi nudite povećanje plaće od 6,11% svim državnim i javnim službenicima iako to nisu niti tražili, a učitelju mog djeteta ne želite udovoljiti i ispuniti zahtjev. Novaca za sve imate ali samo za učitelje nemate!?


Ovim putem ZAHTJEVAM da odmah ispunite sve zahtjeve sindikata kako bi se nastava nastavila normalnim tijekom.


Zapamtite…ne zarađujete Vi moju plaću, već ja Vašu.


Srdačan pozdrav,”


Uz primjer pisma ostavljena je i uputa da se pismo adresira mailom na [email protected] ili pak pošalje poštom na adresu: Ured predsjednika Vlade, Ured za građane, Trg sv. Marka 2, 10000 Zagreb.