Sporni natpis

Rješenje za spomenik žrtvama holokausta u Zagrebu? Žarko Puhovski ima dobru ideju

Boris Pavelić

Žarko Puhovski, Ognjen Kraus / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Žarko Puhovski, Ognjen Kraus / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Kako je poznato, zagrebačka gradska skupština 4. lipnja izglasala je odluku o gradnji »spomenika žrtvama Holokausta«, u znak »sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u Holokaustu s porukom da se prošlost ne ponovi«, kako stoji u obrazloženju odluke



ZAGREB – »Žrtvama ustaškog režima« na latinici, ćirilici, jidišu i romskome. Tu jednostavnu posvetu, prema mišljenju filozofa Žarka Puhovskog koje podržavaju predstavnici zagrebačkih Židova, trebalo bi ispisati na postamentu budućeg spomenika u središtu Zagreba koji proteklih mjeseci izaziva kontroverze jer se njegovoj svrsi protive židovske zajednice iz Hrvatske, ali i Svjetski židovski kongres.


Teror i strahovlada


Kako je poznato, zagrebačka gradska skupština 4. lipnja izglasala je odluku o gradnji »spomenika žrtvama Holokausta«, u znak »sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u Holokaustu s porukom da se prošlost ne ponovi«, kako stoji u obrazloženju odluke.


No židovske zajednice iz Hrvatske žestoko su se suprotstavile toj odluci, pa je Židovska općina Zagreb otvorenim pismom predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine tražila opoziv odluke, a isto je u priopćenju učinio i Svjetski židovski kongres. Židovske organizacije zahtijevaju da Grad Zagreb podigne spomenik žrtvama ustaškog režima svih nacionalnosti, a ne spomenik Židovima ubijenima u Drugome svjetskom ratu.




Na tom je tragu politički analitičar i sveučilišni profesor filozofije Žarko Puhovski našem listu jučer predložio jednostavno ali dojmljivo rješenje: umjesto da taj spomenik, koji bi trebao biti podignut na mjestu pored zagrebačkog Glavnog kolodvora s kojeg su ljude deportirali u smrt, bude posvećen »žrtvama Holokausta«, Puhovski predlaže da na postamentu stoji jednostavna poruka od tri riječi: »Žrtvama ustaškog režima«, ispisana na latinici, te na jezicima i pismima zajednica žrtava: ćirilicom, jidišem i romskim jezikom.


»Svima je jasno da je sadašnja odluka pokušaj da se stvari zamute. Treba naprosto reći, i jasno demonstrirati, tko je usmrtio žrtve u Hrvatskoj. Osobno, smatram manje važnim kako će spomenik izgledati, a mnogo mi se važnijim čini što će na njemu pisati. Odluka o tome još se može promijeniti«, objasnio je Puhovski za naš list. Smatra kako bi trebalo izbjeći »holivudski termin Holokaust«, jer tvrdi da »nije povezan sa židovskom tradicijom«. »To bi trebalo dogovoriti sa stručnjacima. No važno bi bilo reći da su usmrćeni ljudi bili žrtve ustaškog terora ili strahovlade, ako se baš traži lijep hrvatski termin«, kaže Puhovski.


Svađanje manjina


Dodaje kako valja imati na umu da je židovska zajednica upozorila kako bi gradnja spomenika samo židovskim žrtvama »bila pokušaj da se jedna skupina žrtava izigra na račun drugih«. To je za naš list jučer potvrdio i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus, koji se slaže s prijedlogom Žarka Puhovskog. »To je upravo ono što već drugo tražimo.


Treba nam spomenik žrtvama ustaškog režima. Cijelo vrijeme i tvrdimo da Hrvatskoj ne treba spomenik svim Židovima ubijenima u Drugom svjetskom ratu, nego žrtvama NDH. A znate li zašto žele podići spomenik samo Židovima? Da posvade nacionalne manjine. Žele među nas unijeti razdor, to je cijela intencija«, kazao nam je predsjednik Židovske općine Zagreb.


Baš kao i Kraus, predsjednik zagrebačke židovske zajednice Bet Israel Aleksandar Srećković podržava ideju Žarka Puhovskog.


»Nitko nije protiv spomenika, dapače, ali treba maknuti neutralnu poruku bez odgovornosti i svijesti o onome što se dogodilo. Treba jasno reći da je u okviru hrvatskog naroda postojao ustaški pokret koji je počinio toliko zla, ali da pritom nitko ne optužuje cijeli hrvatski narod. Prijedlog koji spominjete na tom je tragu«, kazao nam je Srećković.


Isto misli i povjesničar Ivo Goldstein, koji kaže kako je prijedlog Žarka Puhovskog »korak u dobrom pravcu«.


»Treba otvoriti prostor za razgovor. Naprosto, s predstavnicima židovske zajednice o svemu tome nitko nije razgovarao«, podsjetio je Goldstein.