Nastavnici organizirano

Revolt nastavnika: U dva dana skupili 6.000 potpisa. ‘Učenici bježe i opijaju se, a mi stradamo’

Ingrid Šestan Kučić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Nastavnike ponukao slučaj iz riječke Tehničke škole u kojoj je nastavnici hrvatskog jezika prekipjelo nakon što je petnaestogodišnjacima koji su pobjegli sa sedam nastavnih sati i otišli piti na plažu, razrednica u suradnji s roditeljima opravdala svih sedam sati izostanka s nastave



Mreža »Nastavnici organizirano« pokrenula je peticiju za ukidanje anonimnih prijava u školama, a u prva dva dana prikupljeno je šest tisuća potpisa onih koji podržavaju zahtjeve nastavnika. U svojoj peticiji nastavnici traže hitne izmjene i dopune Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Peticijom, koja je adresirana na ministricu znanosti i obrazovanja, premijera te predsjednika Sabora, revoltirani nastavnici zahtijevaju da se zaštiti funkcioniranje sustava onemogućavanjem anonimnih podnesaka prosvjetnoj inspekciji.


Nastavnici ujedno traže i da ne uvaže podnesci iz kojih se vidi da podnositelj podneska nije poštovao uobičajeni protokol i hijerarhiju institucija – žalba nastavniku ili razredniku, Učiteljskom ili Nastavničkom vijeću, ravnatelju i Školskom odboru.


Na takav korak nastavnike je ponukao slučaj iz riječke Tehničke škole u kojoj je nastavnici hrvatskog jezika prekipjelo nakon što je petnaestogodišnjacima koji su pobjegli sa 7 nastavnih sati i otišli piti na plažu, razrednica u suradnji s roditeljima opravdala svih 7 sati izostanka s nastave.


Učenici bježali, tražili da im se ispriča




Profesorica Tamara Šoić taj je slučaj javno objavila upravo na stranicama mreže »Nastavnici organizirano« te je napisala kako je po povratku u školu, grupu odbjeglih buntovnika, izrešetala i dala im negativnu ocjenu, a pitala ih je točno ono gradivo koje je obrađivano na nastavi dok su se oni zabavljali na plaži.


Takav njen potez rezultirao je anonimnom prijavom majke koje je poslana na sve bitne adrese te je uslijedio posjet više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje školi koja je od profesorice zahtijevala da se ispriča učenicima, jer je podigla ton na njih i jer im je podijelila negativne ocjene.


Cijela ta priča izazvala je revolt kod nastavnika diljem Hrvatske, a riječka profesorica engleskog i talijanskog jezika Tamara Ručando, kaže da se praksa reagiranja na anonimne prijave primjenjuje jedino u Hrvatskoj.


– Proučavali smo kako je to u drugim europskim zemljama i nigdje nema takve prakse. Jasno je da mogućnost prijave mora postojati, ali s anonimnim se prijavama ide do te mjere da nastavnika doslovce može prijaviti bilo tko. Događa se da nastavnike prijavljuju kolege iz zbornice samo zato što im netko nije simpatičan, a s krajem školske godine broj tih prijava raste. Pored toga nerijetko se zaobilazi propisani protokol pa se bez da se problem pokuša riješiti kroz hijerarhiju, a tu je prva stepenica razred, ide direktno ravnatelju ili se pak šalje anonimna prijava prosvjetnoj inspekciji, objašnjava Ručando.


Traže kazne za inspekcije


U svojoj peticiji nastavnici ističu da anonimnost prijava možda na prvi pogled štiti učenika od potencijalne kasnije “osvete” učitelja, ali je zapravo riječ o mogućnosti zlouporabe zbog eventualnog prekršaja koji se ne mora ni dogoditi, a dogodi li se, sankcionirat će se. Drugim riječima, zbog presumpcije krivnje, uveden je instrument koji u nekim situacijama koči, pa čak i onemogućuje odgojno – obrazovni proces.


Nastavnici traže i kaznene odredbe za čelnike prosvjetne inspekcije odnosno podnositelja podneska prosvjetnoj inspekciji ako se propusti ne utvrde i to recipročno kaznenim odredbama ustanovi, ravnatelju ili nadziranim osobama. Zahtijeva se da čelnik prosvjetne inspekcije u razmatranje uzme samo one podneske u kojima je razvidno da je podnositelj iscrpio sve druge mogućnosti, kao što su žalba Učiteljskom ili Nastavničkom vijeću, ravnatelju i Školskom odboru, kao i da se inspektora obvezuje otkriti identitet podnositelja podneska ako prijavljena osoba to zatraži.


Prema zahtjevima nastavnika novčanim kaznama u iznosu od 2 do 5 tisuća kuna kaznio bi se čelnik prosvjetne inspekcije ako se inspekcijskim nadzorom utvrdi da je podnesak neutemeljen i neosnovan te da je čelnik prosvjetne inspekcije propustio u inicijalnoj procjeni odbaciti podnesak kao takav uzrokujući troškove i neugodnosti svim stranama, dok bi se novčanom kaznom u iznosu od tisuću do 2 tisuća kuna kaznio podnositelj podneska prosvjetnoj inspekciji ako se inspekcijskim nadzorom utvrdi da je podnesak neutemeljen te da prijavljena ustanova ili osoba nije napravio propust ni po jednoj stavci podneska.


Potpora Sindikata Preporod


Peticiju protiv anonimnih prijava u školama podržao je i Sindikat Preporod čiji predsjednik, Željko Stipić, u svom pozivu članovima da potpišu peticiju ističe kako je inicijativa o prikupljanju potpisa za zaustavljanje pošasti anonimnog denunciranja učitelja i nastavnika, izazvana bizarnom situacijom u kojoj bi se žrtva (nastavnica kojoj je zapriječeno održavanje sata) trebala ispričati krivcima (učenicima koji su markirali). Ispriku je zatražila Savjetnica koja je, potaknuta anonimnom dojavom, ubrzo stigla u školu.


– U samoj brzini ne bi bilo ništa sporno, da se često na dolazak i savjetnika i inspektora, izazvanih potpisanim prijavama, ne čeka mjesecima. Dodatni nadzor rada učitelja i nastavnika nakon anonimnih dojava – problem je koji u školama postoji desetljećima, ističe Stipić.


Ujedno dodaje da su se anonimne prijave odavno od sporadične pojave prometnule u pravu pošast te da podaci kažu da je svaka treća prijava anonimna. Ne stane li se tome na kraj, zaključuje, moglo bi se dogoditi da u školama i ne bude drugih prijava do anonimnih. Tada u školama i neće raditi nitko osim zaplašenih učitelja.