Slučaj smrti mladića

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije: ‘Sve smo poduzeli, nedsotaje nam timova’

Hina

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Županija je, kaže Davorin Gajnik, u prošle četiri godine kupila 40 vozila i opremu za hitnu pomoć, te neprekidno ulaže u opremu i edukaciju ljudi. No područje Zaprešića koje ima 60 tisuća stanovnika ima samo jednog doktora u smjeni, pa Zavod plaća još tri doktora jer su svjesni da im jedan tim nije dovoljan



ZAPREŠIĆ Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik ustvrdio je u utorak da je Hitna pomoć u slučaju smrti mladića u Zaprešiću postupila apsolutno po pravilima struke te ponovno upozorio na nedostatan broj timova hitne pomoći kojima raspolaže Zagrebačka županija.


»Ne mogu promijeniti mrežu Hitne medicine koju je donio ministar. Sve što smo mogli, poduzeli smo«, istaknuo je Gajnik.


Ponovio je i kako je tim koji je izašao prvi na intervenciju bio tim saniteta koji nije dužan izaći, međutim pokušali su i tako spasiti život.




Izašli su vozilom za hitnu medicinu koje je kompletno opremljeno sa svim sredstvima, ali prilikom dolaska na mjesto pružanja pomoći više nisu bili uočljivi nikakvi znakovi života.


Zagrebačka županija, iako veliki dio svojih sredstava ulaže u hitnu medicinu, ne može mijenjati mrežu hitne koja je u nadležnosti ministarstva zdravstva, istaknuo je Gajnik.


Županija je, kaže, u prošle četiri godine kupila 40 vozila i opremu za hitnu pomoć, te neprekidno ulaže u opremu i edukaciju ljudi. No područje Zaprešića koje ima 60 tisuća stanovnika ima samo jednog doktora u smjeni, pa Zavod plaća još tri doktora jer su svjesni da im jedan tim nije dovoljan.


»Plaćamo tri doktora za Zaprešić i tri doktora za Samobor. Županijski zavod iz svojih sredstava još daje 1,2 milijuna godišnje da bi plaćao timove Hitne«, rekao je.


Objasnio je da ne mogu platiti rotaciju jer da bi imali dva doktora u smjeni trebalo bi im deset timova, kao što ima Velika Gorica.


Zaprešić i Samobor, kao najkritičniji dijelovi u zagrebački Županiji, za povećanje broja timova s pet na deset trebali bi šest milijuna kuna godišnje.


Županija je 2013. tražila 50 timova i tom zahtjevu nije u potpunosti udovoljeno. Ugovorili smo 2016. 45 timova s tim da su dotad imali 30 timova, no problem je ostao najgušći teritorij na kojemu se nalazi najprometniji granični prijelaz Bregana, aerodrom, puno staračkih domova koji traže svakodnevne intervencije.


»Ne možemo raditi s ovim brojem timova i mi smo toga svjesni«, ističe.


Na opasku iz Ministarstva zdravstva da nove timove nisu tražili od 2016., Gajnik odgovara da će ako je potrebno, svaki dan dvaput pisati ministarstvu.


Ne zna je li riječ o novcu ili nečem drugom, no ponavlja da su iz Županije tražili nove timove Hitne i dostavljali elaborate i u Zavod za hitnu medicinu i u Ministarstvo.


»Tražit ćemo ponovno i nadam se da ćemo i dobiti još timova«, izjavio je Gajski koji nije želio komentirati da li se sada prebacuje odgovornost između Ministarstva zdravstva i županijskog Zavoda za hitnu medicinu


Upitan za inspekciju koja im je jučer stigla iz Ministarstva zdravstva, rekao je da je nalaz pri kraju, te da prema njegovim saznanjima nije došlo do propusta.


»Stalno ponavljam – imamo jedan tim hitne u Zaprešiću, nemamo drugog doktora, koji je to bio propust ako je taj tim išao spašavati jedan drugi život«, upitao je.


Gajnik na kraju ističe da su medicinske sestre educirane za pružanje puno više pomoći od onoga što im dopušta aktualni Zakon o sestrinstvu, no pitanje je samo zašto ga se ne mijenja.