Rasprava u Saboru: Zbog HANFA-e Most ponovno proziva Dalić

Hina



 Saborsku raspravu o prijedlogu razrješenja dosadašnjih i imenovanju novih članova i predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) zastupnici Mosta iskoristili su kako bi se ponovno obrušili na potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić za koju smatraju da »vuče sve konce« u Vladi. Vlada je predložila da se za predsjednika Upravnog vijeća HANFA-e imenuje Ante Žigman, a za članove Antun Palarić, Tomislav Ridzak, Ilijana Jeleč i Jurica Jednaček. »Smatramo da svi kandidati zadovoljavaju zakonske preduvjete i da se radi o vrsnim stručnjacima i profesionalcima s relevantnim iskustvom«, rekao je ministar financija Zdravko Marić.


»Iza ovih imenovanja stoji i sve konce vuče Martina Dalić«, ustvrdio je Nikola Grmoja (Most) podsjetivši na situaciju oko Agrokora i Ante Ramnjaka te INA-e. »Imamo ponovno situaciju da se čovjek Martine Dalić imenuje na čelo HANFA-e, da instalira svoga čovjeka, gospodina Žigmana«, rekao je Grmoja pobrojavši da su Dalić i Žigman dugogodišnji poslovni partneri, da su oboje bili u istom razdoblju državni tajnici u Ministarstvu financija, oboje bili članovi uprave Partner banke kao i da je Dalić zaposlila njegovu suprugu u Ministarstvu gospodarstva. »To je jedna interesna umrežena skupina koja je glavna smetnja razvoju Hrvatske«, ustvrdio je Grmoja.


Osim Žigmana, Grmoji je problematičan i Antun Palarić, bivši ustavni sudac, koji je, kako je kazao, sudjelovao na predizbornom skupu HDZ-a. »Kakvu poruku šaljemo o neovisnosti institucija? Upravo zato što su nam takve institucije, imamo Agrokor«, ustvrdio je Grmoja ocijenivši to još »samo jednim korakom u nizu velikih pljački«. Predložena imenovanja smatra lošim i Miro Bulj koji je rekao da se »uvijek imenuju isti ljudi na istim mjestima« iako je HANFA, kako tvrdi, ključni čimbenik za situaciju s Agrokorom. Ivan Šuker (HDZ) podsjetio je da su se mnoge stvari na koje je u HANFA-i trebali intervenirati događale u razdoblju od 2012. -2015. kada HDZ nije obnašao vlast.




»Eksplozija mjenica i faktoring društava se dogodila krajem 2011. do 2014., to su činjenice i kada govorimo razrješenju Upravnog vijeća i imenovanju novog moramo početi od toga«, rekao je Šuker. Istaknuo je kako bi želio da HANFA radi drugačije i bolje, ali i stao u obranu Žigmana za kojeg kaže da je stručan i ima moralni integritet te da će kvalitetno i dobro obavljati svoj posao. »Dajmo ljudima šansu, pa ih onda napadajmo. Nemojmo napadati ljude zbog toga što su dobri s nekim«, pozvao je Šuker. Sabor sjednicu nastavlja u četvrtak.